Ulkomaiset metsurit purkamaan ensi kevään taimikonhoitoruuhkaa

Kemeratuen päättyminen innoitti hakemaan tukea nuorten metsien hoitoon. Tekijöitä tulevan vuoden töille haetaan ulkomaita myöten.

Kemeratuen päättyminen aiheutti ryntäyksen tuen hakuun. Viimeisenä hakukuukautena syyskuussa Metsäkeskukselle jätettiin kaikkiaan yli 15 000 kemerahakemusta. Tämä on yli nelinkertainen määrä viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Eniten tukea haettiin nuoren metsän hoitoon. Ensi vuoden alussa kemeran korvaa metka. Uudessa tukijärjestelmässä näkyy hallituksen säästölinja ja taimikonhoidon tukitasot tulevat näillä näkymin jäämään kemeraa alhaisemmiksi.

Metsänhoitoyhdistys Koillismaalla viimeisiä hetkiä hakea kemeratukea rummutettiin aktiivisesti, ja moni metsänomistaja heräsi hakemaan tukea vielä viime metreillä. Metsänhoitoyhdistys Koillismaan johtajan Antti Härkösen mukaan syyskuussa saatiin hyvin myytyä taimikonhoitourakoita. Ensi keväälle taimikonhoitotöitä on tiedossa arviolta 20–30 prosenttia tavanomaista enemmän.

”Seuraava positiivinen ongelma tulee kesänkorvalla, että riittäähän kaikille tekijöitä”, Härkönen kertoo.

Metsänhoitoyhdistys ostaa palvelut kotimaisilta metsuriyrittäjiltä. Metsuriyrittäjien kanssa on jo tehty useamman vuoden sopimuksia, mutta kotimainen työvoima ei tahdo riittää. Jo useamman vuoden ajan

yrittäjät ovat palkanneet avukseen työvoimaa Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta sekä Thaimaasta hyvin kokemuksin. Työnjälki on ollut laadukasta eikä työ ole ollut suomalaista kalliimpaa. Puutteellinen kielitaito on tuonut omat haasteensa, mutta erikoisjärjestelyin siitäkin on selvitty.

”Muuta pelastajaa ei taida metsurityössä olla kuin ulkomainen työvoima”, Härkönen arvioi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat