UPM aloittaa yt:t – Jyväskylän vaneritehdas suljetaan

Yhtiön mukaan tehdas on kannattanut pitkään heikosti. Teollisuusliitto vaatii tarkempia perusteluja.

Metsäyhtiö UPM aikoo sulkea Jyväskylän havu- ja koivuvaneritehtaan. Yhtiö käynnistää koko tehtaalla työskentelevää henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

Yhtiön mukaan Jyväskylän tehdas on kannattanut pitkään heikosti. Investoinneista sekä säästö- ja tehostamistoimista huolimatta toimintaa ei ole saatu pysyvästi kannattavaksi. Lisäksi kilpailu vanerimarkkinoilla kiristyy jatkuvasti.

”Suomessa vaneriteollisuuden työehdot eivät ole mahdollistaneet kapasiteetin täysimääräistä käyttöä. Lisäksi toistuvat työmarkkinahäiriöt heikentävät suomalaisten yksiköiden toimitusvarmuutta”, sanoo UPM Plywoodin liiketoimintajohtaja Mika Sillanpää.

Tarkoitus on, että tehtaalla valmistetut tuotteet tehtäisiin jatkossa muilla UPM:n tehtailla Suomessa, Virossa ja Venäjällä.

Yhtiön mukaan tehtaan sulkeminen tuo vuosittaiset 11 miljoonan euron säästöt. Sulkeminen vahvistaa UPM:n vaneriliiketoiminnan kokonaiskilpailukykyä ja tulosedellytyksiä pitkällä aikavälillä.

UPM:llä on vaneritehtaita Suomessa Jyväskylän ohella Joensuussa, Mikkelissä, Savonlinnassa ja Kouvolassa. Lisäksi yhtiöllä on vaneritehtaat Venäjällä ja Virossa. Vaneriliiketoiminnan palveluksessa on yhteensä 2 400 henkilöä, joista 1 500  Suomessa.

Teollisuusliitto kaipaa tarkempia perusteluja

Työntekijöitä edustava Teollisuusliitto vaatii, että kaikki mahdollisuudet tutkitaan toiminnan jatkamiseksi tehtaalla.

”Yt-neuvottelut eivät saa olla vain sananhelinää, vaan aitoihin, työntekijöitä suojeleviin toimiin tähtääviä”, Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen sanoo.

Alapartanen myös kummastelee UPM:n perusteluja lakkauttamiselle. Yhtiö esimerkiksi kertoi, että työehtosopimus ei mahdollistanut tehtaan kapasiteetin täyttä käyttöä.

”Tämä kyllä vaatii tarkempia perusteluja. Samoin viittaus työmarkkinahäiriöihin. Täytyy muistaa, että UPM on itse metsäteollisuuden keskeisenä vaikuttajana ollut hyvin merkittävässä roolissa alan neuvotteluilmapiirin luomisessa”, Alapartanen toteaa.

Päivitetty klo 13.50. Lisätty Teollisuusliiton kommentit.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa