UPM ennätystulokseen lakosta, Venäjän kaupan loppumisesta ja inflaatiosta huolimatta

Liikevaihto kasvoi toisella vuosineljänneksellä 7 prosenttia ja alkuvuonna yhteensä 10 prosenttia.

UPM:n puolivuotiskatsauksen mukaan poikkeukselliset olosuhteet eivät ole vaikuttaneet tulokseen. Vuoden toisella kvartaalilla liikevaihto kasvoi seitsemän prosenttia, 2 562 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 26 prosenttia noin 387 miljoonaan euroon.

Koko alkuvuonna liikevaihto kasvoi kymmenen prosenttia (5 069 miljoonaan) ja liikevoitto 13 prosenttia (664 miljoonaan).

UPM päätti keskeyttää toimitukset Venäjälle sekä puun ostamisen Venäjältä, ja myös Tšudovon vaneritehtaan toiminta Venäjällä lopetettiin.

UPM:n työntekijät olivat Suomessa alkuvuodesta lakossa, mikä vaikutti tuotanto- ja toimitusmääriin erityisesti sellu-, paperi- ja biopolttoaineliiketoiminnoissa. UPM arvioi vaikutuksen olevan vähäinen koko vuoden tuloksessa.

Huhtikuussa UPM ja Paperiliitto solmivat ensimmäistä kertaa liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset, ja lakko Suomen tehtailla päättyi.

Liiketoiminnan rahavirta oli -879 miljoonaa euroa ja nettovelka 2 688 miljoonaa euroa vuosineljänneksen lopussa. Energiafutuurien hinnat nousivat kesäkuussa rajusti, ja sen vuoksi energiasuojauksiin meni vuosineljänneksellä poikkeuksellisen suuri rahavirta.

UPM odottaa, että saman suuruinen rahavirta saadaan myöhemmin takaisin suojauksista tai tuotannosta.

”Merkittävä osa nettovelan lisäyksestä on väliaikaista. Taloudellinen asemamme on edelleen vahva”, sanoo toimitusjohtaja Jussi Pesonen.

UPM katsoo, että epävarmoilla energiamarkkinoilla on vahva tuloksentekopotentiaali myös jatkossa. Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikkö, jossa UPM on osakkaana, lisää UPM Energyn päästötöntä sähköntuotantoa lähes 50 prosenttia varsin oivalliseen aikaan. Laitos on parhaillaan koekäyttövaiheessa.

Myös markkinat UPM Biofuelsin kehittyneille, uusiutuville polttoaineille ovat suotuisat.

”Sellutehdashankkeemme Paso de los Torosissa Uruguayssa on edennyt hyvin, ja käynnistymistä edeltävä käyttöönottovaihe on alkanut. Ympäristöviranomaiset hyväksyivät käyttöönottosuunnitelman kesäkuun lopulla. Tuotantolaitteiston testaus ja säätäminen on alkanut, ja muita käyttöönottotoimia tehdään, kunnes tehdas käynnistyy vuoden 2023 ensimmäisellä vuosineljänneksellä”, Pesonen sanoo.

Biojalostamon rakentaminen Leunassa Saksassa on edistynyt hyvin, samoin lukuisiin tuotteisiin ja sovellusalueisiin liittyvät kaupalliset toimet.

UPM ennustaa hyviä tulosnäkymiä myös loppuvuodelle. Yhtiössä uskotaan, että liikevoitto kasvaa kokonaisuutena viime vuodesta ja että vuoden jälkipuoliskollakin päästään parempaan tulokseen kuin vuosi sitten samalla ajanjaksolla.

Juttua täydennetty klo 13.00.

Puukauppa Puukauppa