UPM kaavailee Kaipolan paperitehtaan sulkemista

Sulkemista perustellaan paino- ja kirjoituspaperien laskulla ja talouden näkymien heikentymisellä.

UPM suunnittelee Kaipolan tehtaan pysyvää sulkemista viimeistään vuoden 2020 loppuun mennessä. Suunnitelma koskee kolmea paperikonetta, vaikuttaa noin 450 työpaikkaan ja vähentää graafisten paperien kapasiteettia 720 000 tonnilta, mistä 450 000 tonnia on sanomalehtipaperia ja 270 000 tonnia päällystettyä mekaanista painopaperia.

Sulkemista perustellaan paino- ja kirjoituspaperien laskulla ja talouden näkymien heikentymisellä.

”Vaikka Kaipolassa on osaavat tiimit ja hyvin hoidetut koneet, monien ulkoisten tekijöiden, kuten korkeiden logistiikkakustannusten, sääntelyyn ja verotukseen liittyvien seikkojen, korkeiden työvoimakustannusten ja kasvavien kuitukustannusten vuoksi tehdas on UPM:n paperitehtaista kilpailukyvyltään heikoin”, sanoo UPM Communication Papers -liiketoiminta-alueen johtaja Winfried Schaur.

Vaikka graafisten papereiden kysyntä Euroopassa on puolittunut vuoden 2007 jälkeen, on graafisten papereiden maailmanmarkkina on tällä hetkellä yhä noin 70 miljoonaa tonnia. Kustannuskilpailukykyisille koneille ja tehtaille olisi siis tilaa, yhtiöstä korostetaan.

Tehtaan sulkeminen vähentää UPM:n kuusikuidun käyttöä Suomessa noin miljoonalla kuutiolla vuodessa. Lisäksi Kaipolassa on käytetty keräyspaperia.

Tehostustoimia myös metsäpuolella

Luvassa on tehostamistoimia myös paperiliiketoiminnan tukitoimintoihin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Toteutuessaan suunnitelmat vaikuttavat noin 170 työpaikkaan yli kymmenessä maassa. Lisäksi suunnitellaan Iso-Britanniassa sijaitsevan Shottonin paperitehtaan myyntiä, kuitenkin niin, että tehdas muunnetaan toiselle tuotealueelle.

Myös Suomen sellutehtailla tehostetaan. Kymin, Kaukaan ja Pietarsaaren sellutehtailla alkavat yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat tehtaiden ja tukitoimintojen organisaatioihin suunniteltuja muutoksia. Enimmillään vähennetään 110 työpaikkaa.

Tervasaaren tehtaalla suunnitellaan organisaation uudistamista. Tämä vaikuttaisi noin 50 työpaikkaan.

Myös UPM:n metsätoimintoja tehostetaan. Tarkoitus on muun muassa lisätä digitaalisten palvelujen käyttöä, väkeä vähennetään enintään 60 henkilöä.

Kaikkiaan suunnitellut toimet vaikuttavat noin 840 työpaikkaan. Näistä valtaosa on Suomessa. Toteutuessaan suunniteltujen toimien arvioidaan tuovan 75 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

Aiemmin tänä vuonna yhtiö kertoi sulkevansa Chapellen paperitehtaan Ranskassa sekä vaneritehtaan Jyväskylässä.

Korjattu puunkäyttömäärä 15.50

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut

Upm