Uusi tekniikka puolittaa puun pienpolton hiukkaspäästöt, menetelmän etuna huoltovapaus

Itä-Suomen yliopiston kehittämässä menetelmässä hiukkaset siepataan tulisijan sisällä niin korkeassa lämpötilassa, että ne palavat itsestään.

Itä-Suomen yliopistossa on kehitetty uusi tekniikka, jolla saadaan puuta polttavan tulisijan hiukkaspäästöjä vähennettyä noin puoleen. Menetelmä perustuu palamisessa muodostuvaan luonnolliseen sähköiseen varaukseen, jota hyödynnetään pienhiukkasten sieppaamiseksi heti tulipesässä. Hiukkaset siepataan tulisijan sisällä niin korkeassa lämpötilassa, että ne palavat itsestään.

Kehitetyn tekniikan etuja ovat erityisesti huoltovapaus ja yksinkertainen toimintaperiaate.

Puun pienpoltto on maailmanlaajuisesti merkittävä pienhiukkaspäästöjen lähde. On arvioitu, että Suomessa yli puolet terveydelle haitallisista mustahiilipäästöistä syntyy puun pienpoltosta.

EU:ssa tulee ensi vuonna voimaan uudet päästörajoitukset, jotka koskevat myös uusia tulisijoja. Uusien rajoitusten on arvioitu luovan kysyntää tulisijojen päästöjen suodatusmenetelmille. Markkinoilla onkin piipun päähän asennettavia suodattimia, jotka vähentävät hiukkaspäästöjä, mutta ne lisäävät myös nuohouksen tarvetta. Itä-Suomen yliopiston Pienhiukkas- ja aerosolitekniikan laboratorion kehittämässä menetelmässä nuohoustarvetta ei samalla tavalla synny, koska hiukkaset palavat pois.

Tutkimus tehtiin osana Business Finlandin, Euroopan aluekehitysrahaston ja suomalaisten yritysten rahoittamaa KATE-tutkimushanketta.

Tutkimus (Novel fine particle reduction method for wood stoves based on high-temperature electric collection of naturally charged soot particles) on julkaistu Journal of Cleaner Production -lehdessä (vol. 312).

Lisää aiheesta: Puun pienpoltto pahin pienhiukkasten päästölähde

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat