Uusi tietopalvelu arvioi hiilikompensaatiotoimia ja niiden vaikutuksia

Hiilikompensaatioinfo.fi-palvelu kerää yhteen tietoa Suomessa toimivasta hiilikompensaatiotoiminnasta.

Luonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut uuden tietopalvelun hiilikompensaatiosta. Hiilikompensaatioinfo.fi-sivusto kerää yhteen tietoa suomalaisesta vapaaehtoisesta hiilikompensaatiotoiminnasta, lisäksi palvelu kokoaa hajallaan olevan kompensaatiota koskevan tiedon yhteen paikkaan.

”Palvelun ensimmäinen versio julkaistiin itse asiassa jo kesällä, nyt siitä julkaistiin laajennettu versio”, kertoi hankkeen projektipäällikkö, tutkija Emmi Hilasvuori Lukesta Kompensaatiolla hiilineutraaliksi -webinaarissa torstaina.

Suomessa voidaan sitoa hiiltä ilmakehästä tai vähentää ilmakehään päätyvän hiilen määrää monella eri keinolla, esimerkiksi metsätaloutoimilla kuten lannoituksella ja metsityksellä. Palvelussa Luken asiantuntijat arvioivat, miten eri keinot sopivat kompensaatioksi ja onko niiden myötä syntynyt hiilinielun lisäys tai päästövähennys todellinen.

Hilasvuori korostaa, että mukana on epävarmuuksia, sillä kaikesta ei vielä tutkittua tietoa ole.

Hiilensidonta kohta puukauppaa kannattavampaa

Hiilikompensaatiomarkkinat ovat jo olemassa, webinaarissa puhunut Arvometsä Oy:n toimitusjohtaja Aleksi Vihonen totesi. Viime vuonna vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden arvo oli noin miljardi euroa, arvon ennakoidaan nousevan lähivuosina tuntuvasti.

Viimeisen puolen vuoden aikana kompensaatiokrediittien (yleensä 1 hiilidioksidiekvivalenttitonni) hinta on 2–3-kertaistunut. Tällä hetkellä krediittien hinnat ovat 27–45 euroa. Tämä tarkoittaa, että suuressa osassa Suomea hiilensidonta on Arvometsän laskelmien mukaan jo puunmyyntiä kannattavampaa, Vihonen kertoi.

Tämä ei välttämättä tarkoita, etteikö puuta metsäteollisuuden tarpeisiin tulevaisuudessa riittäisi.

”Kyllä puuta saadaan markkinoille, kun puuntuottajalle maksetaan siitä riittävä korvaus”, Vihonen sanoi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito