Uusiutuvien käytössä uusi ennätys tänä vuonna

Eniten uusiutuvan energian käyttö kasvaa metsäteollisuudessa, ennen muuta Äänekosken biotuotetehtaan päästessä täyteen vauhtiin, työ- ja elinkeinoministeriö arvioi.

Uusiutuvan energian käyttö näyttää kasvavan tänä vuonna uuteen ennätykseen, työ- ja elinkeinoministeriön uusiutuvan energian toimialakatsauksessa todetaan. Eniten lisääntyy metsäteollisuuden sivutuotteilla tuotettu energia, jonka osuus Suomen uudistuvasta energiasta on yli 60 prosenttia. Kasvun taustalla on Äänekosken biotuotetehdas, joka saavuttaa täyden tuotantotehon kesään mennessä.

Uusiutuvan energian osuutta kasvattaa myös lokakuussa käynnistynyt Naantalin uusi monipolttoainelaitos, jossa biopolttoaineiden tavoiteosuus on alkuvaiheessa 40 prosenttia. Se tarkoittaa noin 1,2 miljoonaa irtokuutiota haketta.

Lisäksi uusiutuvien osuutta kasvattaa liikenteen biopolttoaineiden käytön kasvu ja lämpöpumppujen sekä tuulivoiman lisääntyminen. Tuulivoimarakentaminen tosin pysähtyy tänä vuonna syöttötariffijärjestelmän kiintiön täytyttyä.

Ministeriön arvion mukaan tänä vuonna uusiutuvan energian käyttöosuus ohittaa myös fossiilisten osuuden.

Uusiutuvien käytön kasvu heijastunee myös lämpö- energiapuu- ja hakeyrityksiin. Ministeriö arvioi, että niissä päästään tänä vuonna kohtuulliseen kasvuun. Taustalla ovat talven kovat pakkaset sekä energiapuuvarastojen lasku ja merkittävät uusinvestoinnit. Muun muassa Ouluun ja Vantaalle ollaan rakentamassa uusia puuta käyttäviä voimalaitoksia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat