Uutta tietoa liito-oravien esiintymisestä – tutkijat vaativat lisää suojelutoimia

Ravinto- ja kolopuiden määrää tulisi lisätä talousmetsissä liito-oravien asuttamilla seuduilla.

Liito-oravaa esiintyy todennäköisesti runsaimmin Lounais-Suomessa ja Pohjanmaalla, Helsingin ja Turun yliopiston yhteistutkimuksesta selviää. Tutkijat laativat liito-oravan esiintymistä ennustavan kartan, joka kattaa Etelä- ja Keski-Suomen Kajaanin korkeudelle asti.

Tutkimuksen mukaan maisema- ja aluetason tekijät ovat liito-oravalle tärkeitä. Se, miksi liito-oravaa on esiintynyt runsaimmin juuri Lounais-Suomessa ja Pohjanmaalla, selittyy osin leudoilla talvilla.

”On myös mahdollista, että ravinnon saatavuus rajoittaa esiintymistä ensiksi siellä, missä kylmyys lisää eniten eläinten energian tarvetta. Voi siis olla, että laji selviytyisi siksi paremmin leudompien alueiden talousmetsissä kuin Pohjois- ja Itä-Suomen talousmetsissä”, tutkija Maarit Jokinen Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta arvioi.

Lisää kolopuita

Luonnonsuojelu- ja metsäviranomaiset voivat hyödyntää laadittua karttaa esimerkiksi liito-oravan kannanseurannassa ja uhanalaisuutta arvioitaessa. Tutkimus auttaa myös pesäpaikkojen etsimisessä.

Tutkija korostaa, että liito-oravien nykyinen suojelutapa, tunnettujen pesäpaikkojen säästäminen, ei ole riittävä suojelukeino.

”Lajille tärkeiden ravinto- ja kolopuiden määrää tulisi lisätä kaikissa talousmetsissä liito-oravan asuttamilla seuduilla. Suojelutoimia tarvitaan myös Länsi-Suomessa, sillä lajin esiintyminen on vähentynyt voimakkaasti sielläkin”, Jokinen kertoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat