Vaasan yliopistoon uusi professori puurakentamista kehittämään

Anu Baskia kiinnostavat etenkin kiertotalouden tuomat mahdollisuudet.

Anu Bask
Liiketoiminnan kehittämisen uusi professori Anu Bask kehottaa puurakentamisen toimijoita miettimään, miten alaa pystyisi viemään eteenpäin kiertotalouden avulla. (Kuva: Aki Loponen)

Kauppatieteen tohtori Anu Bask on nimitetty Vaasan yliopiston liiketoiminnan kehittämisen professoriksi. Viisivuotisen määräaikaisen professuurin soveltamisala on puurakentaminen – kyse on liiketoiminnan kehittämisestä etenkin suuren mittakaavan puurakentamisessa eli puukerrostaloissa, julkisissa rakennuksissa ja teollisuusrakennuksissa.

”Professuuri tarjoaa äärimmäisen mielenkiintoisen mahdollisuuden keskittyä yhteen toimialaan. Tutkimuksessa minua kiinnostavat vastuulliset toimitusketjut ja niiden johtaminen. Erityisen kiinnostunut olen siirtymästä kiertotalouteen, jossa haetaan suljettuja kiertoja ja mahdollisimman pitkää elinkaarta”, Bask kertoo tiedotteessa.

Vaasaan Bask siirtyy Turun yliopiston kauppakorkeakoululta, jossa hän toiminut viime vuodet yliopistonlehtorina. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Aalto-yliopistossa ja Helsingin yliopistossa.

Vaasan yliopiston liiketoiminnan kehittämisen professuurin tehtävänä on tuottaa tutkittua tietoa suuren mittakaavan puurakentamisen arvonketjun kestävyyden, kilpailukyvyn, liiketoiminnan sekä markkinoinnin ja liiketoimintakonseptien kehittämisen tueksi.

Professuurin rahoittajia ovat Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiön ja Vaasan yliopiston lisäksi Suomen Metsäsäätiö, Suomen Yrittäjäopisto, Alajärven, Alavuden ja Seinäjoen kaupungit ja Seinäjoen yliopistokeskus. Nykyinen viisivuotinen kausi ”Kestävä ja kilpailukykyinen liiketoiminta puurakentamisessa” alkoi tammikuun 2024 alusta. Ensimmäinen puurakentamisen liiketoiminnan kehittämisen professuuri alkoi vuonna 2016.

Lisää aiheesta: Puurakentamisessa huomio nyt asiakkaisiin

 

Kommentit (1)

  1. Onnea hankkeelle. On kyllä haasteellinen tehtävä saada ainakin puisten asuinkerrostalojen osuus nousemaan. Betoni on yksinkertainen, riskitön ja halpa materiaali ja sietää hyvin hankalia rakennusaikaisia sääoloja Valitettavasti puu kerrostaloissa ei ole yhtään noista. Olen ollut 15 vuotta rakennusliikkeen johtajana ja tiedän, että jokainen rakentamisesta vastuussa oleva kaihtaa teknisiä riskejä. Miksi hankkia ongelmia, kun tuote on kalliimpi ja ostajatkaan eivät ole valmiit maksamaan epävarmasta lopputuloksesta. Tietysti on myös sellaisia kaupunkikohteita, joihin puu ei julkisivusyistä lainkaan sovellu.

    Paremmat mahdollisuudet ovat julkisella puolella ja tuotanto- tai varastorakennuksissa.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat