Metsätilakauppa hiljeni viime vuonna ja hinnat kääntyivät laskuun

Eniten hinnat laskivat Etelä-Suomessa, Suomen Sijoitusmetsät kertoo.

Metsätilamarkkinoilla vauhti hiipui viime vuonna. Julkisessa myynnissä olleita yli 10 hehtaarin metsätiloja myytiin 1 681 kappaletta, mikä on liki 9 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, tiloja välittävä Suomen Sijoitusmetsät kertoo.

Kauppamäärät olivat yhtiön mukaan vuoden alkupuoliskolla lähellä keskimääräistä, mutta määrät laskivat vuoden jälkimmäisellä puoliskolla ja erityisesti marras-joulukuussa.

Kauppojen vähentyminen ei selity tarjonnalla. Viime vuonna tuli myyntiin 2 300 yli 10 hehtaarin metsätilaa, mikä on 7 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Myynti vaihteli alueittain.

”Vaikka koko maan tasolla markkinavolyymi laski selvästi, Etelä-Suomessa kauppaa käytiin 12 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna”, kertoo Suomen Sijoitusmetsät Oy:n metsätietopäällikkö Eero Viitanen tiedotteessa.

Myös tilojen hintatason pitkään jatkunut nousu katkesi viime vuoden elokuussa, joskin vuositasolla hinnat nousivat viime vuonna vielä vajaalla prosentilla. Eniten hintataso on tullut alaspäin Etelä-Suomessa, jossa hintataso laski 2,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kun taas Lapissa hintataso nousi jopa 8,4 prosenttia. Lapin muista poikkeava hintatason kehitys johtuu suurelta osin alueen ohuesta markkinasta kauppamäärien edelleen laskiessa.

Muutoksen taustalla on yleinen taloudellinen tilanne sekä korkojen nousu, Sijoitusmetsät arvioi.

Rahastot vähensivät ostojaan

Ammattimaiset ostajat eli rahastot ja sijoitusyhtiöt ovat vähentäneet ostojaan. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä niiden osuus kauppamääristä oli enää 18 prosenttia, kun suurimmillaan vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä osuus oli 46 prosenttia.

”Ammattimaisten ostajien kauppojen painottuessa selkeästi suuremman kokoluokan metsäkiinteistöihin, on arvokkaampien kiinteistöjen hintataso laskenut keskimääräistä enemmän”, Viitanen sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut