Väliarviointi: Puurakentamisen ohjelma lisännyt puun käyttöä, parannettavaakin on

Esimerkiksi puusiltojen rakentamisen lisääminen on jäänyt vähäiseksi, Puurakentamisen ohjelman väliarvioinnissa todetaan.

Ympäristöministeriön vetämästä puurakentamisohjelmasta on laadittu toinen väliarviointi. Arvion mukaan ohjelma on lisännyt puun käyttöä etenkin kaupunkirakentamisessa ja julkisessa rakentamisessa. Ohjelma on myös vaikuttanut yleiseen keskusteluun, asenneilmapiiriin ja tietoisuuteen puurakentamisesta. Lisäksi se on edistänyt rakentamisen kehittymistä ja sääntelyn selkeyttä, purkanut esteitä ja parantanut puurakentamisen kilpailukykyä erityisesti kerrostalorakentamisessa.

Sen sijaan esimerkiksi puurakenteiden, kuten siltojen ja hallien, rakentamisen lisääminen ja viennin tukeminen ovat jääneet vähäisemmiksi.

Toiveissa konkreettiset toimet

Vuonna 2016 käynnistynyt ohjelma päättyy vuonna 2022. Tavoitteena on ollut, että puurakentamisen markkinaosuus kaikesta julkisesta uudisrakentamisesta on 31 prosenttia vuonna 2022 ja 45 prosenttia vuonna 2025. Kahdelle viimeiselle vuodelle väliarviossa toivotaan selvää visiota ja toimenpiteitä keskeisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Hyvänä tavoitteena pidettiin esimerkiksi julkisen puurakentamisen kaksinkertaistamista.

”Puun käytön lisääminen kaupunkien rakentamisessa sekä julkisen puurakentamisen edistäminen vievät eteenpäin myös suurten rakenteiden toteuttamista puusta. Silta- ja hallirakentamisessa ohjelman on järkevää keskittyä yhteistyöhön kuntien sekä valtio-omisteisten rakennuttajien kanssa”, ohjelman päällikkö Petri Heino kertoo.

Väliarviointi tehtiin lokakuun 2020 ja tammikuun 2021 välillä. Sen toteutti Korkia Consulting Oy.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat