Valtion metsissä tarkkaillaan metsojen soidinpaikkoja jo aamuvarhaisella

Metsähallituksen tiedostoissa on noin 2 500 merkintää metsojen soidinpaikoista. Soidinmenojen tilannetta tarkkaillaan parhaillaan Kainuussa, Koillismaalla sekä Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla.

Jos metsänkulkija hiipii näin toukokuun alussa aamuvarhaisella metsojen soitimelle, siellä voi tavata lintujen lisäksi Metsähallituksen työntekijän. Metsähallituksen suunnittelijat ja metsurit tarkastavat tänä keväänä hieman päälle 100 metson soidinpaikkaa Kainuussa, Koillismaalla sekä Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla.

Tavoitteena on tehdä selkoa metsojen soidinalueiden sijainneista, metsojen määristä sekä seurata metsätalouden vaikutuksia metson soidinpaikkojen säilymiseen.

”Viime kesän Paula-myrsky runteli monia metson soitimia Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, erityisesti Koillismaalla. On mielenkiintoista nähdä kuinka myrskytuhot ovat vaikuttaneet soitimiin”, sanoo suunnittelupäällikkö Ilkka Herukka Metsähallituksesta.

Jos metsätietoihin merkityllä soidinpaikalla ei havaita soidinmenoja kolmeen vuoteen, paikkatieto voidaan poistaa järjestelmästä. Vastaavasti tilalle voi tulla havaintoja uusista soidinalueista.

Valtion mailta on tiedossa noin 2 500 metsojen soidinpaikkaa. Soidinalueita koskevat omat metsänkäsittelyohjeensa. Metsähallituksen mukaan hakkuut toteutetaan siten, että soitimet säilyvät lintujen kannalta sopivan peitteisinä.

Kommentit (1)

  1. metsä-masa

    70- luvun alkupuolella oli jo kiinteiden soidinpaikkojen tarkastusta, silloin ne oli metsäharjoittelian työtehtävä kierrellä kartalle merkityt paikat ja tehdä niistä muistiinpanot.

    Paljon erikoisia rauhaa kankaan ja suon reunamilla olisi jäänyt kokematta, jos aluemetsänhoitajan määräys ei olisi osunut minulle, Aikainen herätys tuli palkittua, kun kuuli sen ensimmäisen soidinpaikan äänimaailman !

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat