Vanhat ilmakuvat vapaasti nähtäväksi – Maanmittauslaitos avasi uuden palvelun

Paikkatietoikkunassa voi nyt tarkastella maiseman kehitystä vanhoja ja uusia ilmakuvia vertaamalla.

Maanmittauslaitos on avannut historiallisten ilmakuvien arkiston verkossa. Saatavilla on kymmeniä tuhansia kuvia, joista vanhimmat ovat 1930-luvulta. Kuvia on tarjolla eri paikkakunnilta eri vuosikymmeniltä. Esimerkiksi vuodelta 1931 kuvia on Oulusta ja Lappeenrannasta.

Kuvia voi selata ja vertailla Paikkatietoikkuna-verkkopalveluun rakennetun työkalun avulla. Palvelussa käyttäjä voi katsoa yksittäistä historiallista ilmakuvaa ja vertailla sitä vaikka uusimpaan ilmakuvaan. Näin voi tarkastella, miten maisema on muuttunut ja esimerkiksi selvittää, millaisia muutoksia on tapahtunut metsissä metsänhoitotoimenpiteiden tai hakkuiden seurauksena.

”Ilmakuvilta voidaan nähdä paljon sellaista, mitä kartoille ei ole piirretty näkyväksi tiettyinä ajanjaksoina. Ne ovat todella oleellisia monille ammattilaisille, jotka tarvitsevat historiallista faktaa työssään”, kartastopäällikkö Heli Laaksonen Maanmittauslaitokselta kertoo.

Vasta puolet digitoitu

Kaikkiaan Maanmittauslaitoksen ilmakuva-arkistoissa on 1,5 miljoonaa kuvaa, joista noin puolet on digitoitu. Arkisto koostuu Maanmittauslaitoksen omasta tuotannosta sekä Puolustusvoimien ja Blom Kartta Oy:n tuottamista kuvista, jotka on lahjoitettu Maanmittauslaitoksen arkistoon.

Koska historiallisten aineistojen käsittely on työlästä, kaikilta alueilta ei ole alkuvaiheessa täydellistä kattavuutta.

”Teemme koko ajan töitä sen eteen, että koko arkisto saadaan digitoitua, sillä filmille kuvattu aineisto ei kestä ikuisesti”, Laaksonen kertoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus