Vauhtia yksityismetsien kulotuksiin

Maa- ja metsätalousministeriön käynnistämä hanke etsii keinoja kulotusmäärien kasvattamiseksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä yksityismetsien kulotuksia. Taustalla ovat kulotusmäärät, jotka ovat kuluneiden kymmenen vuoden aikana laskeneet ennätyksellisen alhaiselle tasolle, muutamiin satoihin hehtaareihin vuodessa.

”Metsäpaloympäristöissä lisääntyvillä lajeilla on nykytilanteessa riski kadota Suomen luonnosta. Niille tuli on välttämättömyys, kertoo Tapio Oy:n projektipäällikkö Lauri Saaristo.

Saariston mukaan kulotusten vähenemisen taustalla ovat uudistusalojen kulottamisen loppuminen valtion metsistä sekä muutokset yksityismetsien kulotusten tukijärjestelmässä.

”Kulotuksen kustannukset voivat olla tuhansia euroja hehtaarilla, joten ilman yhteiskunnan taloudellista kannustusta yksityismetsänomistajien omaehtoinen toiminta jää vähiin.”

Ministeriön käynnistämässä Tuli takaisin metsiin -hankkeessa selvitetään nykyisen kemeratuen toimivuutta ja etsitään keinoja yksityismetsien kulotusten aikaansaamiseksi. Lisäksi hankkeessa selvitetään, millainen kannuste tai tuki sopisi parhaiten tulen käytön edistämiseen.

Hanke on osa Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelmaa METSO:a. Hankkeen toteutuksesta vastaavat Tapio Oy, Suomen metsäkeskus ja Hämeen ammattikorkeakoulu.

Kommentit (1)

  1. Hoh hoijaa! MMM käynnistää hankkeen jälleen kerran kilpailuttamatta ja mahdollisimman etäällä kentästä. Verovarojen tärvyytä! Sorsii alan yrityksiä, Indufor, Pöyry etc.

    Tällaisen käytännön kenttää koskevan työn voisi tehdä myös ihan vain esimerkkinä mainiten Metsänomistajat Päijänteen ja Päijät-Hämeen yhteinen asiantuntijaryhmä. Tapiosta on juossut aika ohi kauan sitten, kilpailu voisi Tapiotakin terästää, joku viitseliäs lähettäkään tämän tiedoksi Kilpailuvirastolle ja valtion talouden tarkastusvirastolle!

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat