Väyrynenkin kampanjoi Osaran aukeilla

Jurvelin Talouselämässä: Avohakkuita valtion metsissä on paheksuttu aikaisemminkin.

Pääkirjoitustoimittaja Kyösti Jurvelin pohtii Talouselämän kolumnissaan ympäristöjärjestöjen ajamaa avohakkuukieltoa Metsähallituksen metsiin.

”Aloitteen osittaisena päämääränä on käynnistää metsien käsittelyyn liittyvää keskustelua. Taas. Valtion mailla järeisiin avohakkuisiin siirryttiin 1950-luvun taitteessa. Syntyi käsite Osaran aukeat silloisen Metsähallituksen johtajan Nils Osaran nimeä mukaillen.”

”Näkymät herättivät kauhistusta. Eikä ihme. Pudasjärven ja Posion rajamailla olleen suurimman aukon kooksi tuli 200 neliökilometriä. Ihmissilmin katsottuna alue mahtoi näyttää päättymättömältä.”

”Järeään jälkeen heräsi myös muuan Yleisradion nuori ajankohtaistoimittaja Paavo Väyrynen. Hän toi vuonna 1969 kuvaruutuihin näkymää Vuotsosta, jonne syntynyttä kuumaiseman pintaa oli uurrettu vielä syväaurauksella. Ohjelma nosti esiin myös tekijänsä nimeä. Ja hyvin kävi. Väyrynen valittiin eduskuntaan vuoden 1970 vaaleissa.”

”Aivan päin mäntyä ei ole menty. Suomessa kasvaa puuta enemmän kuin koskaan. Lapissakin vanhat aukot ovat peittyneet nuoren metsän alle.”

”Kokonaisuuden kannalta Metsähallituksen toimilla ei ole ratkaisevaa merkitystä. Viime vuonna Suomessa hakattiin metsää noin 63 miljoonaa kuutiota. Metsähallituksen uudistusalueilta puuta lyötiin nurin noin kaksi miljoonaa kuutiometriä”, Jurvelin kirjoittaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito