Verottaja: Verkkopalvelujen tila-arviot rinnastettavissa perinteisiin

Verottajan mukaan pankkien ja metsäyhtiöiden verkkopalveluiden tuottamat pika-arviot metsätilan arvosta ovat rinnastettavissa metsäammattilaisen maastossa laatimaan arvioon.

Erilaiset verkkopalvelut voivat tuottaa hyvinkin erilaisia tuloksia metsätilan arvosta. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Muutamat metsäyhtiöt ja pankit ovat julkaisseet verkossa palveluita, joiden avulla metsänomistaja voi tarkastaa muutamassa sekunnissa metsätilansa taloudellisen arvon maksutta. Esimerkiksi OP tarjoaa OP Metsä -palvelua. Sen pika-arvio metsätilan arvosta perustuu Luonnonvarakeskuksen tuottamaan valtakunnan metsien inventointiaineistoon, johon on lisätty puuston kasvu.

Verottaja hyväksyy automaattisovellusten tuottamat tila-arviot verotuksen perusteeksi. Vuoden alussa voimaan tulleessa Varojen arvostaminen perintö- ja lahjaverotuksessa -ohjeessa todetaan, että esimerkiksi pankkien ja metsäyhtiöiden sovellusten tuottamia metsän arvoja voidaan pitää perinteisiin tila-arvioihin rinnastuvina.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirolan mielestä verottajan ohjeistus on ongelmallinen.

”Esimerkiksi omalla tilallani eri palveluiden arviot erosivat toisistaan yli 30 prosenttia. Kumpikaan niistä ei ollut linjassa tuoreen maastotyönä tehdyn metsäsuunnitelman kanssa. On verottajalta vastuutonta toimintaa, jos se hyväksyy näin epätarkat tiedot verotuksen perusteeksi”, Tiirola toteaa.

Lisää aiheesta 15. helmikuuta ilmestyvässä Metsälehdessä (3/2018).

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat