Viikonloppuna bongataan taas lintuja

Perinteinen pihabongaus kertoo talvilinnuston muutoksista.

Tänä viikonloppuna tarkkaillaan talvilintuja, kun lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi järjestää jokatalvisen valtakunnallisen Pihabongaus-tapahtuman.

Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Päätarkoituksena on kannustaa ihmisiä tarkkailemaan kotipihan lintuja ja kiinnostumaan lähiluonnosta.

Jo 14:tä kertaa järjestettävän Pihabongauksen tuloksissa näkyy selvästi, miten tietyt lajit taantuvat tai runsastuvat talvilintuina. Esimerkiksi varpunen ja viherpeippo ovat vähentyneet voimakkaasti ja tiklistä on aivan viime vuosina tullut entistä runsaslukuisempi talvehtija.

”Mitä pidempään seuranta jatkuu, sitä arvokkaammaksi kerätyt havainnot muuttuvat”, kertoo BirdLifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Pihabongaukseen ilmoitettuja havaintoja voi seurata päivittyvillä verkkosivuilla. Viime talvena tapahtumaan osallistui 22 000 ihmistä lähes 15 000 pihalla, ja havaintoja ilmoitettiin yhteensä yli 600 000 lintuyksilöstä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto