VTT: Puukerrostalojen yleistyminen vaatii uusia toimia

Puurakentamisen ratkaisut eivät ole riittävän kilpailukykyisiä muihin rakennustapoihin verrattuna.

Puukerrostaloja on Suomessa vielä vähän. Kysyntä on vähäistä eivätkä puurakentamisen ratkaisut ole riittävän kilpailukykyisiä muihin rakennustapoihin verrattuna. Puukerrostalojen yleistyminen edellyttääkin monia uusia toimia ja kehittämistä koko arvoketjussa, VTT:n Puurakentaminen Euroopassa -julkaisussa arvioidaan.

”Tarvitaan laaja-alaista uutta tietoa ja usean toimijan yhteisen osaamisen kehittämistä. Kehityskohteiksi tunnistettiin hankinnat ja kokonaisprosessi, rakennejärjestelmät, tietomallipohjainen suunnittelu ja alan oma tietomallintamisen komponenttikirjasto, kuten on nyt betonirakentamisen alalla”, sanoo projektipäällikkö Esa Nykänen VTT:ltä.

Esimerkiksi rakennuksen suunnitteluun on tuotava mukaan rakennejärjestelmien toimittajien ja toteuttajien osaaminen riittävän aikaisessa vaiheessa. Tämä edistää hankkeiden onnistumista ja järjestelmäkehitystyötä.

Vakioidut ratkaisut loisivat myös edellytyksiä puun käytön lisäämiselle. Toistaiseksi puurakennusjärjestelmät eivät ole vakiintuneet ja hankkeet ovat olleet enemmänkin yksittäisiä kokeiluja ja koerakentamista monine riskeineen.

Alalla muutosvastarintaa

VTT:n selvityksen mukaan puurakentamisella on vahvuuksia ja mahdollisuuksia. Lisäksi sille löytyy poliittista tukea.

Olemassa olevat käytännöt ovat rakennusalalla kuitenkin vahvoja ja vaikuttavat puurakentamisen yleistymiseen epäsuotuisasti muutosvastarinnan vuoksi. Puurakentaminen vaatiikin lisää taitavia ja kokeneita suunnittelijoita sekä toteuttajia, jotta se voi ratkaista kustannuksiin kohdistuvat uhkat ja parantaa asemiaan, raportissa todetaan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat