Vuoden luonnonmarja on variksenmarja

Variksenmarjan sato on puolukan ja mustikan jälkeen kolmanneksi suurin.

Variksenmarjan satokausi kestää elokuulta lumentuloon saakka. (Kuvaaja: Wikimedia Commons)
Variksenmarjan satokausi kestää elokuulta lumentuloon saakka. (Kuvaaja: Wikimedia Commons)

Variksenmarja on vuoden 2017 luonnonmarja. Valinnan on tehnyt Arktiset Aromit ry.

Variksenmarja on yleinen kasvi koko Suomessa ja sitä esiintyy runsaimmin kuivilla ja kuivahkoilla tuoreilla kankailla. Sen sato on puolukan ja mustikan jälkeen kolmanneksi suurin, hyvänä satovuotena noin 120 miljoonaa kiloa.

Kotitalouksissa variksenmarjasta voidaan valmistaa mehuja, hilloja ja hyytelöitä sellaisenaan tai yhdistelemällä sitä muiden marjojen kanssa.

Variksenmarjan satokausi kestää elokuulta lumentuloon saakka. Sen ylivuotisia marjoja kotitaloudet voivat kerätä karpalon tapaan myös keväällä marjojen paljastuttua lumen alta.

Marjan lehdet ovat ikivihreät, neulasmaiset ja varren rönsyt kasvavat usein maanmyötäisesti. Marjat ovat kiiltävän mustia.

Variksenmarjasta kasvaa Suomessa kaksi lajia; etelän- ja pohjanvariksenmarja. Pohjois-Suomessa kasvava pohjanvariksenmarja on sadoltaan runsaampi.

Variksenmarja on hyvä ravintokuidun lähde. Se sisältää myös karpalon ja puolukan tavoin A-tyypin proantosyaaneja, joiden terveysvaikutuksia on tutkittu mm. virtsatietulehduksissa. Myös kokonaisantioksidanttipitoisuus on korkea.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat