Hannun hintaseuranta: Metsätilakaupan sesonki alkanut

Tilakaupan asiantuntija Hannu Liljeroos testasi verkon arvonmäärityspalvelut sesonkiajan alkaessa. Testi osoitti, että kiinteistötunnuksen lisäksi tarvitaan tukku luotettavia lähtötietoja.

Kuva: Hannu Liljeroos
Ladataan...

Kommentit (5)

 1. Jälleen kerran kiitos mielenkiintoisesta metsätila-artikkelista. Olisin kiinnostunut, jos kommentoisit alkuvuodesta kirjoittamastasi Närpiön metsätilasta, jonka alueella oli Tuulipuisto-vuokrasopimus. Miten voimassa oleva vuokrasopimus vaikutti tilan myyntihintaan. Ja voisiko olemassa olevan tai valmistelussa olevan tuulipuiston vaikutuksesta metsätilan arvoon tehdä laajemmankin jutun?

 2. Hannu Liljeroos

  Kiitos palautteesta! Sitä ei ole tullut liikaa. Tämän alkuvuoden tapauksen kanssa on käynyt niin, että en ole ottanut kohdetta lainkaan seurantaani. Syynä on se, että kauppa ei ole edustava. Jos kiinteistötunnus olisi tiedossa, niin hakisin kauppahinnan rekisteristä.

  Jatkossa voin ottaa tällaiset kohteet seurantaani omana ryhmänään. Kun aineistoa on kertynyt tarpeeksi, niin voisi tehdä johtopäätökset.

  Oulun Karahkassa on juuri kaupan noin 19 hehtaarin tila, jossa on yhden tuulimyllyn rakennuspaikka. Tilan metsätaloudellisin perustein laskettu summa-arvo on noin 48 000 euroa. Tilan hintapyyntö on peräti 110 000 euroa.
  Karahkan tuulipuiston kaavan on kaupunginvaltuusto hyväksynyt, mutta siitä on tehty yksi valitus. Nämä ovat pitkäkestoisia projekteja.

  https://www.vsb.energy/fi/fi/hankkeet/karahka-oulainen/

 3. Suomalaiset antavat palutetta hyvin rajallisesti. Silti uskon, että moni moni lukija lukee artikkelisi hyvin tarkasti. Närpiön kohteen kiinteistötunnus oli 545-430-7-107 Lyng, 49.4 ha, hintapyyntö 76151 €. Tuulipuistojen vaikutus metsätilan arvoon on kiinnostava asia. Niitä tulee paljon tulevina vuosina ja onhan tuossa Oulun Karahkan kohteessa ainakin pyynnissä ja ehkä toteutumassakin nähtävissä lisäarvoa. Jään mielenkiinnolla odottamaan tulevaa yhteenvetoa.

 4. Hannu Liljeroos

  Kauppa on tehty 12.04.2021. Kauppahinta on 305 000 euroa. Närpiön kunta, tilan nimi Lyng, pinta-ala 49,4 hehtaaria. Aikamoinen lisäarvo!

  Luovuttaja kuolinpesä ja saaja yksityinen. Tilalta on meren rantaan matkaa noin 10 km.

  Näyttää siltä, että Maanmittauslaitos on tilastoinut kyseisen kaupan edustavana (ei näkyvää ”suodatusta” kuten sukulaiskaupat, ranta-asemakaava yms.).

 5. Jos jotain haluaa, niin siitä pitää olla valmis maksamaan. Tuossa maksettiin kauppahinnassa jo paljon tulevia tuloja, eli ei niin kultakaivos kuin jos tulisi tuulipuisto omalle metsätilalle. Muodostuiko ostajalle koko kauppasummasta metsävähennyspohjaa? Tuolla summalla myy jo kohtuu määrän muilta tiloilta verovapaita kuutioita.

Metsänomistus Metsänomistus

Kuvat