Hannun hintaseuranta: metsätiloja myyty selvästi vuodentakaista vähemmän

Koko maassa metsämaan keskihinta on ollut 2895 euroa hehtaarilta, kun vastaava luku oli vuosi sitten 2738 euroa.

Myyntikohteiden kuvailuissa ollaan välillä hyvin niukkasanaisia. Joskus kuvauksessa saattaa lukea esimerkiksi vain "sekametsä". Kuva: Mikko Häyrynen
Ladataan...

Kommentit (4)

 1. Hintakerroin – onko sen laskennassa käytetty summa-arvoa vai kokonaisarvon korjauksella vähennettyä ”pienempää summa-arvoa”, jota jäkimmäistä myös käyväksi arvoksi kutsutaan? Hannun hintaseuranta on aivan uskomaton tietolähde, mutta täällä on termit hiukan hakusessa.

 2. Hannu Liljeroos

  Lasken hintakertoimen kauppahinnan ja summa-arvon suhdelukuna. Lasken siis ensin yhteen kauppojen kauppahinnat ja vastaavien kauppojen summa-arvot. Näin saan tulokseksi hintakertoimen, mikä kuvaa markkinaehtoista kokonaisarvon korjausta.
  Hintakertoimen laskennassa kauppojen kokoa painotetaan. Ja sa ma koskee muitakin laskemiani tunnuslukuja.

 3. Kiitos vaan Hannulle, mutta miksi selvään kysymykseen on niin vaikea vastata? Samaa asiaa mietin itsekin kuten tammenterho.

  Käytetäänkö hintakertoimen lähtöarvona koko summa-arvoa vai arvokorjattua ns. käypää arvoa?

 4. Hannu Liljeroos

  Nämä termit sotkevat osaltaan. On vain yksi summa-arvo. Ei ole mitään ”pienempää summa-arvoa”. Kun summa-arvoon tehdään kokonaisarvon korjaus, saadaan oppikirjan mukaan kokonaisarvo (Metsän Arvo 2009). Käytännössä ei puhuta kokonaisarvosta, vaan käyvästä arvosta eli todennäköisestä kauppahinnasta.

  Hintakertoimen idea on se, että se osoittaa keskimääräisen korjauksen tason ja näin eri maakuntien hintatasoa voi paremmin vertailla. Vertailua ei kannata tehdä välittäjien lähtöhinnoilla eikä laskennallisilla käyvillä arvoilla. Käytännöt ovat niiden osalta kovin kirjavia.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut

Kuvat