Kantohinnat nousivat jopa 9 euroa – puukaupan hintatakuu tuotti pettymyksen

Tapio Haarlaa pettyi Metsä Groupin tarjoamaan ”rajattomaan” hintatakuuseen ensiharvennuskaupassa.

Helsinkiläinen Tapio Haarlaa pettyi rajusti Metsä Groupin hintatakuun tuomiin hintatarkistuksiin. Youtube-videollaan Haarlaa käy tapauksen rakentavasti ja seikkaperäisesti läpi. Kuvakaappaus Haarlaan Youtube-videosta.
Helsinkiläinen Tapio Haarlaa pettyi rajusti Metsä Groupin hintatakuun tuomiin hintatarkistuksiin. Youtube-videollaan Haarlaa käy tapauksen rakentavasti ja seikkaperäisesti läpi. Kuvakaappaus Haarlaan Youtube-videosta.

Helsinkiläinen metsänomistaja Tapio Haarlaa solmi viime vuoden joulukuussa puukaupat Lohjalla sijaitsevasta ensiharvennusleimikosta Metsä Groupin kanssa. Haarlaalla on yhtiön kanssa solmittu jäsenetusopimus, joka takasi joulukuussa tehdylle puukaupalle hintatakuun. Se tarkoittaa, että mikäli Metsä Group maksaa vastaavanlaisista ja samalla paikkakunnalla sijaitsevista leimikoista kaupantekohetken ja lokakuun lopun 2023 välillä korkeampaa hintaa kuin Haarlaa puistaan sai, maksetaan Haarlalle erotus jälkitilinä.

Viime joulukuussa tehdylle kaupalle Metsä Group myönsi tavallisuudesta poiketen kampanjansa myötä rajattoman hintatakuun. Se tarkoittaa, että hintakorjauksella ei olisi enimmäismäärää.

”Tänä syksynä oikein hykertelin, että kaupalle tulee nyt hyvät hintatakuukorjaukset, koska kuitupuiden hinnat nousivat todella paljon alkuvuoden aikana ja olivat korkeimmillaan kesäkuussa”, Haarlaa kuvailee.

Haarlaa sai 400 kuution kesäkorjuukelpoisessa ensiharvennuskaupassa kuitupuilleen joulukuussa 17 euron kuutiohinnan. Hinta oli sama sekä männylle, koivulle, että kuuselle. Hinta vastasi varsin hyvin kaupantekohetken tilastohintoja vastaavista leimikoista.

”Kesäkuussa ensiharvennusleimikoissa mäntykuitupuun keskihinta oli hintatilastojen mukaan 22,56 euroa, kuusen 26,04 euroa ja koivun 24,92 euroa”, Haarlaa kertoo.

Metsänomistajalla oli siis lupa odottaa realistisesti noin 5,5–9 euron suuruista jälkitiliä per myyty puukuutio. Toisin kävi.

”Tosi iso pettymys”

Haarlaa sai tietää joulukuussa hintatakuun tuomat korotukset puunhintoihinsa. Mäntykuitupuille Metsä Group lupasi lisätiliä 0,30 euroa, kuusikuitupuulle 0,40 euroa ja koivukuitupuulle 1,70 euroa kuutiolle.

”Oli tosi iso pettymys, kun sain tietää korjaukset puunostajalta.”

Keskimääräisten tilastohintojen perusteella Haarlaa olisi voinut odottaa kaupalleen yhteensä yli 3 000 euroa jälkitiliä. Nyt summa jäi noin 550 euroon.

Haarlaa on verrannut kesäkuun 2023 ensiharvennusleimikoiden keskihintoja oman leimikkonsa kantohintoihin ja Metsä Groupin tarjoamiin hintatarkistuksiin. Videon julkistamisen jälkeen Metsä Group korjasi hintatarkistuksia ylöspäin, mutta Haarlaan mukaan hinnat jäivät edelleen selvästi matalimmiksi kuin kesäkuun keskihinnat. Kuvakaappaus Haarlaan Youtube-videosta.

Haarlaa ei jäänyt toimettomaksi, vaan nosti ongelman rohkeasti esiin Youtube-kanavallaan, jossa hän esiintyy nimellä ”metsänomistaja.” Leipätyössään kansainvälisen kaupan tehtävissä työskentelevä meteorologi käy tapauksen analyyttisesti läpi hintatilastojen valossa. Video on tähän mennessä saanut jo yli 9 000 katselukertaa ja 90 pääosin kiittävää kommenttia.

”Tarkoitukseni on antaa palautetta järjestelmästä. Se on läpinäkymätön ja ansaitsee siksi kritiikkiä. Ostaja on tarkoittanut järjestelmän kannustamaan puukauppaan, mutta nyt siitä tulee negatiivinen potku takaisin päin”, Haarlaa sanoo.

Moni metsänomistaja olisi varmasti vastaavassa tilanteessa valmis käyttämään kokemuksestaan rajumpiakin termejä.

Metsä Group ei kommentoi yksittäisen metsänomistajan tapausta, mutta viestintäjohtaja Juha Laineen mukaan hintatakuusopimuksella taataan puukaupalle jakson korkeimman hintatason mukainen hinta, jonka Metsä Group on maksanut kyseisessä kunnassa hinnoittelutekijöiltään vastaavalle erälle.

”Meillä on järjestelmä, joka hinnantarkistukset laskee, ja metsäasiantuntijat niitä vielä sitten välissä validoi ja lopulta kommunikoi eteenpäin. Mikäli tietyssä kunnassa vastinleimikoita ei riittävästi löydy, metsäasiantuntijan tulee laajentaa aluerajausta”, toteaa Laine sähköpostitse.

Toiko medianäkyvyys tarkennuksia hintoihin?

Haarlaa julkaisi videonsa Youtubessa lauantaina 16.12. Metsälehti tarttui aiheeseen maanantaina 18.12. lähettämällä Metsä Groupille sähköpostitse kysymyksiä asiasta. Tiistaina iltapäivällä Haarlaa oli saanut jo uutta tietoa tapauksesta Metsä Groupin piiripäälliköltä.

”Sain tietää, että kauppani hintoja oli verrattu neljään lähialueella tehtyyn vastaavanlaiseen kauppaan. Yksi näistä vertailukaupoista ei ollutkaan ollut edustava hinnoittelutekijöiltään, minkä vuoksi hintakorjausteni taso jäi noin matalaksi. Nyt tämä virhe korjattiin ja hinnat päivittyivät hieman korkeammiksi. Minulle kerrottiin myös, että puunostajan ostohenkilöorganisaatiossa tapahtuneiden henkilömuutoksien takia kauppoja oli kertynyt samassa kunnassa poikkeuksellisen vähän”, Haarlaa kertoo.

Hänen mukaansa korjatut hinnat jäivät edelleen mataliksi verrattuna ensiharvennusten tilastohintoihin.

”Sitä voi tietysti pohtia, että mikä osuus medianäkyvyydellä on ollut tapauksessa”, Haarlaa toteaa.

Haarlaan Youtube-video on kiertänyt ja puhututtanut laajasti metsäammattilaisten ja metsänomistajien keskuudessa.

Haarlaa on tehnyt Metsä Groupin kanssa puukauppoja vuodesta 2009 lähtien, eikä aio automaattisesti piirtää ruksia ostajan nimen päälle jatkossakaan.

”Ei tästä jää periaatteellisia lukkoja. Kilpailutan aina puukaupat ja usein Metsä Groupin kanssa on löytynyt neuvottelemalla yhteisymmärrys. Nyt voi tietysti jälkiviisaana todeta, että ehkä puut olisi ollut järkevintä myydä energiapuuksi”, Haarlaa sanoo.

 

Huijattiinko myyjää?

MTK:n kenttäpäällikkö varoittaa puun myyjiä tuudittautumasta puunostajien tarjouksiin hintatakuusta.

Metsäyhtiöt käyttävät MTK:n kenttäpäällikkö Pauli Rintalan mukaan hintatakuuta puukauppojen edistämiskeinona ja myös hintakilpailun hillitsemiseen. Ostajien viesti on usein, että kaupantekohetkellä tai sovituilla hinnoilla ei ole suurta väliä, koska hintatakuu varmistaa myyjälle vuoden parhaat hinnat.

”Kuten oheinen esimerkki osoittaa, hintojen jälkikäteinen korjaaminen jäi olemattomaksi verrattuna todelliseen kantohintojen nousuun. Aina pitää ensin kilpailuttaa ostajat ja hakea paras saatavilla oleva hinta puille. Vasta sen jälkeen kannattaa puhua takuusta.”

Metsänomistajajärjestön edustajille tippuu Rintalan mukaan harvakseltaan pettyneiden puun myyjien kyselyitä takuun toteutumisesta.

Osin siksi, etteivät useimmat puunmyyjät pysty arvioimaan, kuinka hyvin hintatakuu kattoi markkinahintojen nousun, mikä on ymmärrettävää, koska järjestelmä on pahasti läpinäkymätön.

Lisäksi Rintala arvioi, että moni takuuseen pettynyt haluaa niellä tappionsa meteliä nostamatta, koska huonon tai huonoon aikaan puukaupan tekemistä saatetaan hävetä tai nolostella.

”Toisaalta hintatakuun ehtona on yleensä se, että metsänomistajan on itse allekirjoitettava puukauppa. Juuri tällä avustavan ammattilaisen käyttämisen estämisellä ostajat pyrkivät siihen, ettei metsänomistaja pääse vaikuttamaan hintatakuun määräytymiseen ja sen suuruuteen millään tavalla.”

Huijasiko Metsä Group esimerkkitapauksessa puunmyyjää?

”En voi järjestön nimissä käyttää tuollaista ilmaisua, mutta ilmeistä on, ettei tässä tapauksessa toteutettu eikä toteutunut se mitä luvattiin”, Rintala sanoo.

Takavuosina Kilpailu- ja Kuluttajavirasto ratkoi puumarkkinoiden väärinkäytöksiä, mutta Rintalan mukaan hintatakuuasiassa saattaa olla kyse enemmänkin sopimusrikkomuksesta, jossa kaikki metsänomistajan ja metsäyhtiön välisen sopimuksen lupaukset eivät asiallisesti toteudu. Hintatakuuriidat pitäisi todennäköisesti ratkoa käräjäoikeudessa.

Rintalan mukaan puukauppojen hintatakuissa on kaksi suurta ongelmaa. Ensinnäkin se, että yksittäisten puunmyyjien saamat takuut eivät välttämättä ole yhteismitallisia.

Tämä käy ilmi esimerkiksi Metsä Groupin viestintäjohtaja Juha Laineen vastauksesta Metsälehdelle. Sen mukaan metsäasiantuntija ”validioivat” järjestelmän laskemia takuusummia ennen kuin ne ilmoitetaan puunmyyjille.

Toinen suuri ja hyvin hämärässä oleva kysymys on hintatakuun laskeminen erilaisissa kauppatavoissa esimerkiksi järeyteen perustuvissa kaupoissa ja runkohintakaupoissa

Voiko puukauppojen hintatakuuta verrata autojobbarien tarjoamiin perävalotakuisiin?

”Ehkä tuollaistakin vertausta voisi käyttää, mutta kyllä tässä perävalot aika hämäräksi jäävät”, Rintala sanoo.

Muutettu otsikkoa klo 13.30

 

Lisää aiheesta:

Puukaupan vuosikalenteri uusiksi

Kuitupuun hintakäyrä kummastuttaa

 

 

Kommentit (8)

  1. Kun mhy itse toimii hankintapalvelullaan hinnoittelun ja puunkorjuu kentällä, tuollaiset tuomaroinnitkaan eivät kestä päivän valoa. Kukas ulkopuolinen sitä pesää valvoo?

  2. Tuli hinnantarkastuslaskelma toiselta firmalta. Tyytyväinen olin ja tarkastus jo hyvillä pohjahinnoilla tehtyyn keskikokoiseen päätehakkuuleimikkoon oli mielestäni markkinatuntemukseni pohjalta hyvä ja reilu. Ihan asiallisia tarkastuksia on nousevien hintojen aikaan vuosien varrella tullut, enkä ole kokenut itseäni ikinä kusetetuksi.

  3. suorittava porras

    Keskihintoihin vertaaminen ei kerro koko totuutta. Leimikot poikkeavat hyvinkin paljon toisistaan eri leimikkotekijöiden osalta. Tästä syystä hintatakuupykälässä lukee takuun koskevan OLOSUHTEILTAAN VASTAAVIA leimikoita ei keskimääräisiä toteutuneita kantohintoja. Näinollen petolliseen toimintaan viittaaminen vaatii kyllä vahvempia näyttöjä. Toki yhtiö pyrkii vastaantulollaan lievittämään asiakkaan pahaa mieltä ,vaikka siihen vastaantuloon ei olisi ollut aina edes aihetta. Johtopäätökset syyllisyyden tunnustamisesta eivät vättämättä tästä syystä osu oikeaan.

  4. Panu

    Kun kauppa tehdään senhetkisellä keskihinnalla niin se kertoo, että leimikko on hinnoittelutekijöiltään keskimääräinen, joten myöhemmän keskihinnan pitäisi olla ainakin suunnilleen vertailukelpoinen eikä heittää 9€ kuidulla.

  5. suorittava porras

    Hinta on vertailukelpoinen vain Groupin ko ajanjaksolla vastaavissa olosuhteissa toteutuneisiin kauppoihin verrattuna. Yleinen keskihintojen kehitys pitää sisällään muutkin toimijat . Hintatakuu koskee luonnollisesti vain Groupin maksamia hintoja.

  6. Panu

    MG osti siis sen melkein vuoden ajan kuitua hinnalla max 17€ kun muut maksoivat >25€. Uskokoon ken tahtoo.

    Itse en ole kyllä uskonut tähän hintatakuusysteemiin ollenkaan juuri sen takia, että ostaja määrittää ehdot eikä kerro niitä. Lähinnä se on ollut iloinen yllätys jos sieltä on jotain tullut mutta 30 sentin korotusta eivät sentään ole kehdanneet vielä tarjota huonommassakaan markkinatilanteessa. 🙂

  7. Panu

    Yksi tapa vääristää tilastoja on merkitä ensiharvennus kasvatusharvennukseksi, siihen olen törmännyt joidenkin toimijoiden kanssa.

  8. Juuri tänään sain hintatarkastuksen postitse ja voin sanoa että vastasivat jopa yli odotusten. Parhaat nousut kuuden euron luokkaa/kuutio ja siihen vielä bonukset päälle. Vaikka kumman isoista kaupoista viime jaksolla kyse ollutkaan niin kyllä tuo lähes kahden ja puolen tonnin lisätili lämmitti todella. Varsinkin kun se tuli jatkoksi eilisen verottajan kanssa saavutetun kiinteistön myyntivoittoveron väännön voittamani jälkeen. Voi sanoa että kahdeksan tonnia rahaa kotiinpäin kahdessa päivässä! Ei valittamista tälleen Joulun odotustunnelmissa!

Puukauppa Puukauppa