Kadonneen jäljillä – paikantimet puntarissa

Kaikilla on metsässä puhelin mukana, mutta paikanninta se ei korvaa. Kokeilimme Karttaselaimen ja Minifinderin laitteita.

Paikanninten käyttöönotto haastoi keski-ikäisen toimittajan digiosaamisen. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Paikanninten käyttöönotto haastoi keski-ikäisen toimittajan digiosaamisen. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Paikantimien perustehtävä on määrittää käyttäjänsä sijainti ja lähettää siitä tietoa valittuun matkapuhelimeen, jonka kartalle paikantimen käyttäjän kulkureitti piirtyy. Paikantimet määrittävät sijaintiaan satelliittipaikannuksen avulla ja toimivat matkapuhelinverkossa. Paikkatieto siirtyy internetissä, joten viestiliikenne on käytännössä maksutonta.

Paikantimella voi myös hälyttää apua tai soittaa ennalta määriteltyihin puhelimiin. Hälytys tulee näkyviin viestinä puhelimella ja äänimerkkinä. Hälytys lähtee paikantimen keskellä olevaa painiketta painaen.

Jokaisella on puhelin mukanaan metsässä, mutta emme keksineet sovellusta, jolla puhelin toimisi paikantimen tavoin tilanteessa, jossa käyttäjä ei vahingon sattuessa ehkä kykene käyttämään puhelintaan. Yksinään metsässä työskenteleville paikantimet saisivatkin olla pakollisia.

Google vs. maastokartat

Kokeilimme Karttaselaimen P20-paikanninta ja ruotsalaista Minifinder Picoa. Teknisesti ne ovat samanlaisia, mutta niitä tukevat sovellukset poikkeavat toisistaan. Minifinderin paikanninta ei voi liittää Karttaselaimen sovellukseen eikä toisinpäin.

Minifinderin sovellus toimii Googlen karttapohjalla ja satelliittikuvalla. Karttaselain taas tukeutuu ”oikeisiin” maastokarttoihin tai ilmakuviin. Tästä pisteet Karttaselaimelle.

Paikantimien käyttö on helppoa, mutta käyttöönotto osoittautui konstikkaaksi. Karttaselaimen paikantimen mukana tulee suomenkielinen käyttöohje, Minifinderin manuaali on selkeä, mutta valittavat kielet ruotsi tai englanti. Netistä löytyvä Minifinderin suomenkielinen käyttöohje paljastui vanhentuneeksi.

Minifinderia varten puhelimeen on ladattava Minifinder Go -sovellus, jonka saa joko App Storesta tai Play-kaupasta. Sovellus on maksuton.

Karttaselaimen P20:n käyttäjä tarvitsee puhelimeensa Karttaselain-sovelluksen maksullisen Plus-tilauksen. Selain tarjoaa paikannusmahdollisuuden lisäksi tarkat maasto- ja merikartat sekä ilmakuvat ja kiinteistörajat koko Suomesta.

Karttaselaimen P20-paikantimen sijaintia voi seurata vain yhdestä puhelinliittymästä. Hälytyksiä se voi lähettää kolmeen eri numeroon. Minifinderiä voi seurata useasta puhelimesta, myös sille voi määrittää useita hälytysnumeroita.

Minifinderin Go-sovelluksella on helppo määritellä haluamansa toiminnot paikantimeen. Karttaselaimen laitetta on ohjeistettava puhelimesta lähetettävin tekstiviestikomennoin. Tästä pisteet Minifinderille.

Tekniset tiedot

Karttaselain P20 ja Minifinder Pico

Mitat: 60x41x16 mm

Paino: 35 g

Värit: musta, sininen, vihreä, pinkki

Paikannus:

Maastokartat/ilmakuvat (Karttaselain)

Googlen kartta/satelliittikuvat (Minifinder)

Hinta:

149 euroa + Pluspalvelu 40 euroa/vuosi (Karttaselain)

140 euroa + Go-palvelu alkaen 8,9 euroa/kk (Minifinder)

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 3/2019

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat