Klapikonekauppa käy ennätysvauhdilla

Kysyntää ovat lisänneet kylmät talvet ja energian hinnan nousu.

Pilkemaster-Klapikoneita valmistavalla Agromasterille on tullut tilauksia tammikuussa jo poikkeuksellsien paljon. (Kuva: Sami Karppinen)

Suomalaiset klapikoneet ovat viime aikoina käyneet kaupaksi ennätystahtiin. Myös Yhdysvaltojen markkinat on toden teolla saatu avattua.

Pilkemaster-koneista valmistavan Agromaster Oy:n Vesa Pitkäniemi kuvailee markkinatilannetta lähinnä ihmeelliseksi. Yleensä klapikoneiden kysyntä uinuu vielä tammikuun, mutta nyt tilauksia on jonossa 600 koneen verran. Määrä on kuusinkertainen viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

”Jo syksyllä meillä oli satoja tilauksia”, hän kertoo.

Mikäli vanhat merkit pitävät kutinsa klapikonekaupan vauhti kiihtyy kevättä kohti, koska perinteisesti koneita on myyty runsaimmin helmi-maaliskuussa. Pilkemasterin valmistamista koneista noin puolet jää kotimaahan.

Kylmät talvet lisänneet kysyntää

Hakki-Pilkkeen myyntijohtaja Veijo Kontro vahvistaa kollegansa havainnot. Koneiden kysyntä on tuntuvasti kovempaa kuin vuosi sitten. Hän arvioi tilausten lisäykseksi 35 prosenttia viime vuodesta.

”Suosituimpien konemallien toimitusajat ovat pidentyneet niin, että tiettyjä malleja pystymme toimittamaan vasta lokakuussa”, Kontro kertoo.

Hänen mukaan klapikoneiden kysyntää ovat vauhdittaneet kylmät talvet ja energian pilviin kohonnut hinta. Kysyntä on kasvanut voimakkaasti myös Pohjoismaiden markkinoilla.

”Kysyntähuippua ei valitettavasti kyetä täysin hyödyntämään, koska koneiden toimitusajat venyvät osin komponenttipulan, mutta osin myös Pohjanmaalla vallitsevan työvoimapulan vuoksi.”

Pää auki Amerikan markkinoille

Japa-klapikoneiden vientikaupasta vastaava Lauri Kälviäinen arvioi, että yhtiöllä on kaksinkertainen määrä tilauksia viime vuoden keskitalveen verrattuna.

”Jakelijamme Agcon varastoissa ja jälleenmyyjillä on jonkin verran koneita, mutta kaikkia mallejamme ei enää saa tämän kevään klapisesonkiin, jos nyt tilaa koneen”, Kälviäinen sanoo.

Suomalaiset klapikoneet ovat perinteisesti hallinneet sekä kotimaan että Pohjoismaiden markkinoita. Uutta on, että Japan koneiden kysyntä on vahvistunut myös Yhdysvalloissa.

”Vientiä on pohjustettu vuosia ja olemme onnistuneet löytämään oikeat yhteistyökumppanit. Suuri osa koneista myydään Yhdysvaltojen pohjoisosiin, erityisesti suurten järvien alueelle, mutta äskettäin toimitimme isoja klapikoneita myös Teksasiin. Myyntimäärä kaksinkertaistui viime vuonna ja nyt koneita menee niin paljon kuin vain saamme kuljetuskontteja.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut