Talvi ei yllättänyt Stihliä – kokeilussa keskisarjan ammattisahat

Annoimme talven haastaa kevyen keskisarjan ammattikäyttöön tarkoitetut moottorisahat. Parhaiten haasteeseen vastasi Stihl MS 241.

Sylinteritilavuudeltaan runsaan 40 kuutiosenttimetrin sahat ovat parhaimmillaan ensiharvennuksilla ja rankametsissä. Koesahasimme niistä kolmea suosittua joulu- ja tammikuussa. Halusimme nähdä, yllättääkö talvi testisahamme.

Kaksi kolmesta koesahasta selvisi mainiosti, yksi ei.

Malleista vanhin on Stihl MS 241. Silti se on joukon modernein elektronisella M-tronic-moottorinohjausjärjestelmällään, joka takaa käyntivarmuuden.

Echo CS 4310 ensiesiteltiin viime vuonna, ja malli on Echon ensimmäisiä ilmahuuhtelumoottorilla varustettuja sahoja. Syksyn koesahauksessa Echo oli vakuuttava.

Tutun oranssisista kuoristaan huolimatta Husqvarna 543 XP tulee Japanista, mikä myös näkyy sahan teknisissä ratkaisuissa. Ryyppy- ja virrankatkaisinvipu ovat erillisiä. Lisäksi etu- ja takakahvan välinen etäisyys on lyhyt, mikä vaikuttaa sahan käsiteltävyyteen.

Malli vakuutti meidät vuonna 2013 kuusikon ensiharvennuksella. Silloin ennustimme sille menestystä sahamarkkinoilla. Talvitestimme antoi vihjeitä, miksi näin ei käynyt.

Stihlin voima riittää varttuneen istutuskoivikon harvennuksella.

Stihl joukon ykköseksi

Stihl MS 241:n käsiteltävyys on mutkatonta. Moottori on tehokas ja rivakasti kiihtyvä.

Saha toimi häiriöittä pölyävällä pakkaslumikelillä, vaikka käytössämme oli ilman kahvojen ja kaasuttimen lämmitystä oleva malli. Saatavilla on myös sähkölämmitteisillä kahvoilla ja kaasuttimella varustettu W-malli, jonka pitäisi olla vieläkin talvivarmempi.

Stihlin bensa- ja öljytankin bajonettikiinnitteiset korkit ovat ainakin tottumattoman käytössä epämääräisen tuntuisia.

Ryhmän muista sahoista poiketen Stihlissä on käynnistystä keventävä puolipuristinpainike.

Stihl on varustettu 3/8 jaollisella matalaprofiilisella ketjulla, jota teroitetaan läpimitaltaan neljän millimetrin viilalla. Se leikkaa tehokkaasti, mutta on tarkka teroitettava.

Pirteästi kiihtyvä Echo on parhaimmillaan
karsinnassa.

Echo hävisi monon mitalla

Echo CS 4310 pärjäsi ongelmitta talvikelillä. Tosin pahimmilla pulverilumikeleillä sillä ei päästy kokeilemaan. Moottori on kierrosherkkä ja sahan käsiteltävyys erinomainen.

Talvitestissä sijoitamme sen kakkoseksi kahvalämmitteisen mallin puutteen vuoksi. Tässä olisi Echolle kehittämiskohde. Esimerkiksi 50 kuution Echosta on saatavilla sähköisellä kahvojen lämmityksellä varustettu malli.

Erityiskiitos Echon bensa- ja öljytankkien korkeista: niiden salpakiinnitys on helppo ja varmatoiminen. Ylös nostettavasta vivusta vääntäen korkit avautuvat aina ilman apuvälineitä.

Vanhan liiton sahureita saattaa ilahduttaa se, että Echon kaasutinta voi säätää käsipelillä tuttujen H- ja L-suuttimien avulla.

Husqvarna on mukava käsitellä, mutta takkuinen käynti haittasi koesahausta.

Tukkoisuus vaivasi Husqvarnaa

Husqvarnan 543 XP oli vaikeuksissa talvikelissä.

Pakkaskelissä pölyävässä lumessa saha ei käynyt, joten veimme sen Husqvarna-huoltoon, jossa sahaan vaihdettiin kaasutin ja sytytystulppa. Huollon aikana sää kääntyi poudaksi, joten pölylumi ei enää vaivannut sahoja, mutta Huskin käynti oli edelleen kovin tukkoista.

Bensa- ja öljytankin täyttöaukot ovat epätavallisen ahtaat. Kombikannun nokka mahtuu aukkoon nipin napin, mutta vapaalla kädellä tankkaaminen olisi hankalaa.

Tämäkin koesahaus osoitti, että Husqvarna tarvitsisi ammattisahamallistonsa kevyeen päähän nykyistä kilpailukykyisempiä malleja. Stihlillä on tarjota ylivoimainen kevytsaha MS 201 sekä nyt kokeiltu MS 241. Ruotsalaismerkiltä ei löydy haastajaa niistä kummallekaan.

Stihlillä paras leikkuuteho

Vertasimme sahojen leikkuutehoa kiekkosahauksella, jossa katkottiin kertasahauksella päällekkäin sahapukkiin sidotut 15–25-senttiset pöllit ja vertailimme sahausaikoja. Sahat varustettiin uudella vakioketjulla, joten sahan leikkuutehon lisäksi myös ketjujen erot vaikuttavat aikoihin.

Sahauskokeessa Stihl oli niukasti Echoa nopeam­pi. Muutenkin vaivalloisesti käynyt Husqvarna jäi kärkikaksikosta selvästi.

Puntarilla verrattuna kevyimmäksi osoittautui Echo. Stihl ja Husqvarna ovat neljänneskilon painavampia.

Testiryhmään kuuluivat myös Hannu Mykkänen ja Risto Mykkänen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut

Kuvat