Kokeilu: Huskuun lisää tehoa – ja painoa

Husqvarnan 50 kuutiosentin uutuussaha kiihtyy nopeasti ja leikkaa tehokkaasti.

Uusi Husqvarna 550 XP Mark2 on huippusaha. Moottori on tehokas ja kiihtyvä eikä ergonomiassa ole moittimista – mutta pitikö sahasta tehdä edeltäjäänsä painavampi.

Ammattikäyttöön tarkoitettu saha on sylinteritilavuudeltaan 50 kuutiosenttimetriä. Valmistajan mukaan malli on kokonaan uusi, vaikka Mark2 ulkoisesti muistuttaakin edeltäjäänsä 550 XP:tä.

Mäntä, sylinteri ja kampiakseli ovat uusia. Valmistaja korosti sahan kestävyyttä ja moottorin tehokasta jäähdytystä sekä kaasuttimen lämpösuojausta.

Husqvarna markkinoi uutuutta – kuten viime vuonna esiteltyä 572 XP:tä – uuden sukupolven moottorisahoina. Yhteistä on muun muassa aiempaa nopeammin kaasutinta säätävä Autotune-järjestelmä ja edeltävistä malleista kohonnut paino – Mark2 on 400 grammaa edeltäjäänsä painavampi.

Parantunut leikkuuteho todentui sahauskokeessa. Kokeessa sahattiin viiden kiekon sarjoja 18-senttisestä kuusesta. Uudella mallilla kiekot irtosivat 13,4 sekunnissa, vanhalla 14,5 sekunnissa.

Husqvarnan mukaan Mark2:n leikkuuteho on parempi kuin sen tärkeimmän kilpailijan, Stihl MS261:n. Molempien moottoritehoksi ilmoitetaan kolme kilowattia.

Sahauskokeidemme perusteella Huskun väite on uskottava. Täyttä varmuutta tästä ei tosin saatu, koska käytössämme ollut Stihl oli lähes käyttämätön. Hioutumattoman moottorin vuoksi sen leikkuuteho oli selvästi Husqvarnoja huonompi.

Mark2:n moottori kiihtyy selvästi edeltäjämallia nopeammin.

Tunnoton talvikeleille

Kokeilimme uutuus-Huskua rinnan vanhan mallin kanssa tammikuisella harvennushakkuulla. Työmaana oli 40-vuotiaan männikön ensiharvennus.

Kipakka pakkanen ja pölisevä lumi ovat moottorisahalle haastava ympäristö, mutta uusi Mark2:n suoriutui savotasta kymppi miinuksella. Kaasuvaijeri jäätyi kertaalleen, mutta toimi voitelun jälkeen moitteitta. Koesahassa ei ollut talvisarjaa.

Kaadettavat puut olivat suhteellisen järeitä ja karkeaoksaisia sekä puuaines umpijäässä. Niinpä Huskun hulppea leikkuuteho ja räyhäkkä kiihtyvyys pääsivät oikeuksiinsa.

Kokeiltavan sahan pitkä, 15 tuuman laippa osoittautui harvennuksella käteväksi.

Käsiteltävyydeltään saha on tasapainoinen ja sen painopiste matalalla. Etu- ja takakahvan väliä on hieman pidennetty edellisestä mallista. Lisäksi etukahvan ja moottorin väli on korkeampi kuin edeltäjässä – tähän olisi vaikea keksiä parannettavaa.

Mark2 on erinomainen työkalu. Painoeron vanhaan 550 XP:hen kuitenkin huomasi, kun vaihtelimme sahoja lennossa. Ensiharvennuksilla vanha 550 on mielestämme uutta Mark2:ta mukavampi. Tukin kaadossa uutuusmallin leikkuuteho pääsi paremmin esille.

Husqvarna esitteli myös uuden Mark2-version 545 XP:stä, joka on 550-mallin hieman matalaviritteisempi rinnakkaismalli. Uutta on, että nyt 545:n saa myös lämpökahvoilla.

Julkaistu Metsälehdessä 3/2019

Husqvarna 550 XP Mark2

Sylinteritilavuus 50,1 cm3
Teho 3,0 kW
Lämmitettävät kahvat ja kaasutin, vain XPG-malli
Paino 5,3 kg/5,5 kg (XPG-malli)
suositushinta 925 euroa/ 999 euroa (XPG-malli)

Plussat ja miinukset

+ Teho
+ Kiihtyvyys
+ Toimintavarmuustalvikelissä

– Paino

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat