Talvileimikosta tehtiin vain yksi tarjous

Talvileimikoiden ”parasta ennen” -päivä on mennyt, metsänhoitoyhdistyksestä kerrotaan

Vaikka nyt on hyvä talvi puunkorjuun kannalta, niin Etelä-Suomessa talvi on aina liian lyhyt, leimikon välittäneestä metsänhoitoyhdistyksestä kerrotaan. Kuva ei liity kauppaan. (Kuva: MIkko Riikilä)
Vaikka nyt on hyvä talvi puunkorjuun kannalta, niin Etelä-Suomessa talvi on aina liian lyhyt, leimikon välittäneestä metsänhoitoyhdistyksestä kerrotaan. Kuva ei liity kauppaan. (Kuva: MIkko Riikilä)

Etelä-Suomessa myytiin tammikuun puolivälissä seitsemän hehtaarin talvileimikko metsänhoitoyhdistyksen valtakirjakauppana.

Leimikko koostui ensiharvennuksesta ja kasvatushakkuusta, joiden arvioitu kertymä on 400 kuutiota. Lähikuljetusmatka on keskimäärin puolisen kilometriä.

Tarjouspyyntöjä lähti seitsemälle ostajalle. Tarjouksia tuli vain yksi, jossa tarjottiin havupuista runkohintaa. Leimikko korjataan maaliskuussa, jos olosuhteet sallivat.

Yhdistyksen edustaja kertoo, että talvikorjuut alkoivat aikaisin, mutta jo marras-joulukuun vaihteessa ostajilta tulivat ensimmäiset ilmoitukset, että talvileimikoiden tämän kauden ostotavoitteet ovat täynnä.

Yleensä ostohalujen hiipuminen alkaa harvennuksilta ja on tänä talvena yltänyt päätehakkuisiinkin. Myös talvileimikoiden tarjonta on hiljentynyt, mutta askeleen perässä.

Metsänhoitoyhdistyksestä kerrotaan, että vaikka nyt on hyvä korjuutalvi, niin Etelä-Suomessa talvi on korjuun kannalta aina liian lyhyt. Talvileimikoiden ylitarjonta on sääntö eikä poikkeus. Paras aika tarjota talvileimikoita tämän talven korjuuseen on mennyt.

Jos puukaupparahoille on todellinen tarve, niin talvileimikon muuttaminen kesäkohteeksi teiden kantavuutta parantamalla nostaa leimikon markkina-arvoa huomattavasti. Monesta paikasta puut saa paremmin haettua kuivana kesänä kuin huonona talvena.

Vaihtoehto on myös tähdätä korjuu kesän yli seuraavaan talvikauteen ja pyytää puukaupasta ennakkoa.

7 hehtaarin harvennukset Etelä-Suomessa
Puutavaralaji Määrä, m3 (arvio) Hinta, €/m3  Yhteensä
Mänty, runkohinta 20 28,7 861
Kuusi, runkohinta 169 31,4 5 307
Koivutukki 4 41 164
Koivukuitu 190 20,5 3 895
Energiapuu 11 7 77
Kauppa yhteensä (arvio) 394 10 300

 

Kommentit (1)

  1. Etelä ja itä-suomen alueella oli viime kesänä buumia aukkoihin ja energialeimikoihin!
    Raivauksen aikana näki että maksimissaan 2/5 leimikkoa oli selkeästi talvikohteita vaikka yllättävän kuiva kesä olikin!

Puukauppa Puukauppa

Kuvat