Lisää havuja!

Kotimaisilla koristehavuilla voisi saada lisäansioita. Silti suuri osa jouluajan somistehavuista on tuontitavaraa.

Vanha Rauma on euralaisen havuköynnösten tuottaja Heikki Puputin vahvaa kotimarkkina-aluetta. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)
Vanha Rauma on euralaisen havuköynnösten tuottaja Heikki Puputin vahvaa kotimarkkina-aluetta. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)

Euralaisyrittäjä Heikki Puputin elinkeinona on tuottaa jouluiloa ihmisille kasvattamalla joulukuusia ja valmistamalla havuköynnöksiä.

”Havuköynnöksiä toimitamme arviolta kolmen neljän kilometrin verran tänäkin jouluna. Kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta.”

Puputin vahvat ”kotimarkkinat” ovat Vanhassa Raumassa, kun puutaloidylli kietoutuu joulun alla havuköynnöksiin. Myös kaikille tuttu joulurauhan julistuspaikka, Turun Brinkkalan talon parveke on koristeltu Puputin valmistamin köynnöksin. Muuten mies ei halua kehuskella tunnetuilla asiakkaillaan.

”Kaikki asiakkaat ovat minulle yhtä tärkeitä”, vakuuttaa mies kiinnittäessään havuköynnöstä S-Marketin pääoven yläpuolelle Raumalla.

Vain kauniita havuja

Puputti ilmoitti äskettäin, että hän ostaa kaiken tarjolle tulevan havun. Silti hänen kotipihansa ei muistuta hakkuutähdelanssia.

”Tarkalleen ottaen sanoin, että olen valmis ostamaan kaiken hyvälaatuisen havun, jota tarjolle tulee. Sitä ei ole ihan niin helppo löytää kuin voisi luulla.”

Lista hyvän havun laatuvaatimuksista on sen verran pitkä, että into ”helpon rahan” hankkimiseen hätäisimmiltä laantuu, vaikka kerääjille maksettava euron kilohinta kuulostaisi houkuttelevalta.

”Hyvän havun pitää olla terve, kauttaaltaan vihreää, tuuheaa ja ryhdikästä sekä tasalaatuista ja kaunista” Puputti luettelee.

Lisäksi havut pitää toimittaa tarkalleen oikean mittaiseksi leikattuina.

”Köynnösten valmistamiseen käytämme 34–40-senttiseksi leikattuja havuja sekä muuhun käyttöön 50–70-senttisiä.”

Tuhansia kiloja hehtaarilta

Köynnöksiä tilataan melkein jouluun asti, eikä niitä juuri voi valmistaa varastoon. Niinpä myös havuja pitäisi olla saatavilla tilausten mukaan.

”Välillä on vaikea saada havujen tarve ja tarjonta kohtaamaan.”

Hänelle havut toimittaa alun toistakymmentä metsänomistajaa, jotka tuntevat havujen laadun.

”Voisimme käyttää nykyistä enemmänkin havuja.”

Hänen mukaansa laatuhavuja voi kerätä nuorista, 15–20-vuotiaista kuusikoista, joissa on väljästi tilaa, jotta oksat eivät kuihdu valon puutteeseen. Havujen keruu ei vahingoita puita.

Suomeenkin havuviljelmiä

Puputti toivoo, että Suomeenkin syntyisi erikoistuneita havuviljelmiä. Nykyisin esimerkiksi kukkakaupat käyttävät pääosin tuontihavuja.

”Tanskassa olen nähnyt suurviljelmiä, joissa on ajoväylät parinkymmenen metrin välein ja havuja kerätään ylhäältä latvuksista nostolava-autojen koreista.”

Puputilla itsellään on puolen hehtaarin serbiankuusikko havujen tuotantoa varten.

”Kuusikko istutettiin 2007. Tähän mennessä olen kerännyt sieltä noin 3 000 kiloa havuja, ja niitä saadaan vielä saman verran lisää.”

Puputti kiittelee Suomen metsäkeskuksen luonnontuotteiden keruuseen kannustanutta hanketta, jonka osana edistettiin myös havujen tuotantoa.

”Olen ollut mukana monissa hankkeissa ja tämä oli ensimmäinen, josta minullekin oli oikeasti hyöty. Iso kiitos hanketta vetäneelle Metsäkeskuksen Marko Ämmälälle.

Pelloille perustetuille havuviljelmille voi saada EU:n maataloustukea – joulukuusiviljelmille sen sijaan ei.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa