Metsänomistaja | Takametsien liikemies

Sijoitusyhtiön perustanut Markku Kouva tietää, että yrittäjän pitkä tie ei pääty koskaan.

Nordic Silva ostaa Pohjois-Suomesta keskimäärin yhden isohkon metsätilan viikossa. "Kaikenlaiset metsät käyvät, jos laatu ja hinta kohtaavat", Markku Kouva sanoo. (Kuva: Antti J. Leinonen)

Jos erilaiset metsänomistukset ovat jana, jonka toisessa päässä on tavallinen perhemetsänomistus, niin lähellä janan toista päätä on Markku Kouva ja hänen yhtiönsä Nordic Silva Oy.

Nordic Silva on sijoitusyhtiö, joka ostaa metsätiloja ja harjoittaa metsätaloutta, jalostaa kiinteistöjä ja on myös valmis myymään.

Kauppa käy. Viime vuonna ostopuolella noin 2 200 hehtaaria, ja tänä vuonna hiukan julkisuuttakin sai noin tuhannen hehtaarin myynti metsärahastolle.

Kouva kertoo, että keskimäärin ostokauppoja tehdään yksi per viikko, sadan tuhannen euron keskihinnalla.

”Metsäsijoittajan pitää saavuttaa kriittinen massa, että hakkuut pyörivät tasaisesti. Se mahdollistaa lainarahan saannin ja lainojen hoitokyvyn.”

Oulusta käsin toimivan yhtiön ostoalue on Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi.

Palkkatyö ei tuntunut omalta

Kouva kertoo, että nykyiseen tilanteeseen on tultu pitkän tien kautta.

”Olen käynyt läpi jokseenkin kaikki mitä metsänomistamiseen, metsäpalveluyrittämiseen ja metsäkiinteistösijoittamiseen liittyy, eikä nykytilannekaan välttämättä ole päätepiste.”

Kouva valmistui metsäta­lousinsinööriksi vuonna 1999, perusti perusmuotoisen metsäpalveluyrityksen ja osti kohta ensimmäisen metsätilansa sataprosenttisella velkavivulla.

Palkkatöitäkin on kokeiltu, sillä seuraavana vuonna Kouva meni Suomen metsäkeskukseen metsäsuunnittelijaksi. Sitä hän jaksoi kolme vuotta, kunnes alkoi tuntua, että palkkatyö ei ole oma juttu.

”Otin loparit ja jäin kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Ehdotin esimiehelleni, että jatkaisin metsäsuunnittelua ulkoistettuna alihankintana. Siihen suostuttiin ja taisin olla siinä maan ensimmäinen.”

Harvinainen osakeyhtiöomistus

Seuraava merkkipaalu on, että Kouva suoritti LKV-tutkinnon ja perusti 2005 metsäkiinteistöjen välitysyrityksen. Sitä tarvittiin etenkin silloin, kun UPM myi Kainuun metsiään, mutta tarve myös loppui yhtäkkiä vuonna 2017.

Se vuosi on myös Nordic Silvan perustamisvuosi. Kouva oli kypsytellyt ajatusta osakeyhtiömuotoisesta kiinteistösijoitusyhtiöstä jo pidempään.

”Osakeyhtiössä tuotto tulee paitsi metsätaloudesta, myös yrityksen liikearvon kasvamisen kautta.”

Nordic Silvalla on nyt kolme omistajaa tasaosuuksin, oululaisia kaikki.

”Omistuspohjan laajentaminen ei ole poissuljettua. Suuremmat pääomat mahdollistavat volyymin kasvattamisen ja tuovat suuruuden ekonomian hyödyt.”

Osakeyhtiö on metsätalouden harjoittamismuotona harvinainen. Tavallisempaa on koota isommat metsänomistukset yhteismetsäksi, jonka etuna on etenkin verotuksen metsävähennys.

Kouva pohtii, että yhteismetsä olisi oudompi juttu sekä rahoittajapankeille että muille osakkaille, pitkän linjan yrittäjille.

Tilakauppa on luottamuskauppa

Yli puolet ostotiloista on ostettu suoralla kaupalla ilman julkista myyntiä, ja aloite tulee aina myyjältä. Pieniä tiloja tarjotaan ostettavaksi lähes päivittäin. Mikä on viisasten kivi?

”Pitää olla ihminen ihmiselle”, Kouva naurahtaa.

”Saattaa kuulostaa imelälle, mutta kyse on luottamuskaupasta, ja usein julkinen kauppa on se, mitä ei haluta.”

Lähes poikkeuksetta tiloilla on laaja omistuspohja ja neuvottelut ovat herkkiä. Kauppakirjat ovat paksuja, jos sukuja pitää selvitellä ulkomaita myöten.

”Tilat ovat ominaisuuksiltaan hyvinkin erilaisia, mutta kaikenlaiset metsät käyvät. Pohjoisessa turvemaita riittää ja niillä on haasteensa, mutta pääasia, että hinta ja laatu kohtaavat.”

Yrittäjäksi jos siltä tuntuu

Kouva toteaa yli 20 vuoden yrittäjäkokemuksella, että kyse ei ole mistään rakettitieteestä. Hän kannustaa kokeilemaan yrittäjyyttä jos siltä tuntuu, mutta ei yli-ihannoi, että kaikkien pitäisi. Bisnes­ideankin saa kopioi­da, vaikka ei sitä voi suoraan siirtää toisen aivoista toiselle.

Yrittäjä tarvitsee lehmänhermoista riskinsietokykyä, mutta kun ostetaan kiinteää omaisuutta, niin se on myös aina realisoitavissa.

”Luonto korjaa hinnoitteluvirheet, joita niitäkin joskus tulee. Riskinsieto siedättyy kun näkee, että homma toimii.”

Kouvan palo yrittämiseen on säilynyt, sillä erittäin harvoin tuntuu, että olisi töissä.

”Mutta kyllä tämä ihmistä muuttaa, pysyvästi. Palkkatöihin palaamista en näe vaihtoehtona.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus