Metsäteiden kunto kännykältä kartalle

Metsään Tie -mobiilisovellus arvioi metsätien kunnon älypuhelimen tärinästä.

Jussi-Pekka Martikaisen ja Antti Mattilan kehittämän Metsään Tie -mobiilisovelluksen avulla voi ilmoittaa havaintojaan metsäteiden kunnosta. (Kuvaaja: Seppo Samuli)
Jussi-Pekka Martikaisen ja Antti Mattilan kehittämän Metsään Tie -mobiilisovelluksen avulla voi ilmoittaa havaintojaan metsäteiden kunnosta. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

Auton ajoreitti piirtyy kännykän ruudulla näkyvälle kartalle. RoadsML Oy:n Jussi-Pekka Martikainen ja Antti Mattila esittelevät Suomen metsäkeskukselle kehittämäänsä Metsään Tie -mobiilisovellusta. Hiljan julkaistun sovelluksen tavoitteena on kerätä tietoa metsäteiden kunnosta, mutta metsätien virkaa saavat nyt ajaa Vantaan pikkutiet.

Samalla, kun kännykän gps-paikannin havainnoi Martikaisen ja Mattilan ajoa, kännykän sensorit mittaavat auton tärinää. Mobiilisovellus arvioi tärinän voimakkuudesta, miten hyvässä kunnossa tie on. Ajon jälkeen ajaja voi ilmoittaa sovellukseen oman näkemyksensä tien kunnosta.

”Sovelluksessa on käytetty koneoppimismallia, eli mitä enemmän tietoa sovellukseen syötetään, sitä paremmaksi se kehittyy. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa sovellus arvioi tien kunnon pelkän tärinän perusteella”, Mattila sanoo.

Metsään Tie -sovellus on saatavilla ilmaiseksi Android-käyttöjärjestelmän älypuhelimiin. Ajotiedon lisäksi sovellukseen voi ilmoittaa havaintoja esimerkiksi tiellä olevista kivistä ja kuopista tai aurauksen tarpeesta. Sovellukseen ilmoitetut havainnot ja ajotiedot kerätään Metsäkeskuksen ylläpitämään sähköiseen Metsätietieto-karttapalveluun, jossa ne ovat kaikkien nähtävillä.

”Metsäteollisuus voi hyödyntää sovellusta puunhankinnassaan ja metsänomistajat myydessään puuta”, Mattila sanoo.

Metsään Tie -sovellus ilmestyi sovelluskauppaan tammikuun lopulla. Sen jälkeen se on ladattu noin 500 kertaa. Mattila innostaa erityisesti tiekuntia käyttämään sovellusta.

”Tällä hetkellä esimerkiksi metsäteiden painorajoitukset eivät näy julkisesti missään.”

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 3/2019.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat