Metsätilojen tuunaaja

Äänekoskelainen Timo Huhtala on ostanut ja myynyt viimeisen neljäntoista vuoden aikana toistakymmentä metsätilaa.

Metsätilamarkkinoiden kuumeneminen on saanut Timo Huhtalan lykkäämään tilaostoja tulevaisuuteen.
Metsätilamarkkinoiden kuumeneminen on saanut Timo Huhtalan lykkäämään tilaostoja tulevaisuuteen. "Jos yleinen korkotaso nousee, uskon, että metsätilojen hinnoissa nähdään korjausliike alaspäin." (Kuvaaja Sami Karppinen)

Metsänomistajien haastatteluissa toistuvat lähes aina samat asiat. Metsätalous nähdään pitkäjänteisenä toimintana, ja metsäpinta-alaa pyritään kasvattamaan tilaostoin sopivan tilaisuuden tullen.

Äänekoskelainen Timo Huhtala, 47, tekee tässä suhteessa poikkeuksen. Pitkäjänteistä metsänomistamista ja Huhtalaa ei saa sovitettua samaan juttuun mitenkään.

”Minulla ei ole nyt kuin seitsemän hehtaaria metsää omistuksessani, mutta jos tällainen erilainen näkökulma kelpaa, niin tervetuloa haastattelemaan”, Huhtala toteaa puhelimessa.

Totta kai kiinnostaa.

”Ostan, hakkaan, hoidan ja myyn”

Huhtalan toimien vauhdikkuus alkaa paljastua, kun astelemme miehen kanssa uudehkon metsäautotien varressa varttuvan nelimetrisen kuusitaimikon reunaan.

”Tämän taimikon olen istuttanut metsäpalveluyrittäjänä tilan entiselle omistajalle, mutta raivannut pari vuotta sitten itse metsänomistajana. Myös tien olen teetättänyt omistusaikanani. Nyt tilalla on kuitenkin jo uusi omistaja”, Huhtala kertoo.

Äänekosken Ruotinkylällä sijaitseva parinkymmenen hehtaarin metsätila ehti olla Huhtalan omistuksessa vain kaksi vuotta.

”Tämä on ollut toimintamallini. Ostan tilan, teen puukaupat päätehakkuista ja harvennuksista, hoidan taimikot ja uudistamistyöt, laitan tiet sekä ojat kuntoon ja sen jälkeen myyn tilan.”

Metsätilojen tuunaus on ollut lähes parikymmentä vuotta alakoulun luokanopettajana toimineelle Huhtalalle sivutoimi ja tapa hankkia lisätuloja. Samaan aikaan hän on kehittänyt vuodesta 2007 toiminutta metsäpalveluyritystään, joka työllistää tällä hetkellä kolme ulkopuolista työntekijää.

”Nyt olen koulusta virkavapaalla ja keskityn täysillä yrityksen pyörittämiseen. Perinteisten metsänhoitotöiden lisäksi teemme paljon esimerkiksi pihapuun kaatoja.”

Tavoitteena 10–20 prosentin tuotto

Ensimmäisen kerran Huhtalasta tuli metsänomistaja vuonna 2004, kun hän hankki Pieksämäeltä seitsemän hehtaarin suuruisen metsätilan. Tila oli lähes kauttaaltaan päätehakkuumetsää, joten Huhtala uudisti metsät välittömästi. Hakkuutuloja 18 000 euroa maksaneelta tilalta kertyi 28 000 euroa. Kahden vuoden kuluttua hän myi taimikkotilan uudelle omistajalle.

”Laskin, että sijoitetulle pääomalle kertyi kaksinumeroinen tuottoprosentti”, Huhtala ynnäilee.

Neljäntoista vuoden aikana Huhtala on ennättänyt omistamaan toistakymmentä metsätilaa, yhteispinta-alaltaan reilusti päälle sadan hehtaarin. Jokaisen tilan hän on myös myynyt eteenpäin. Tällä hetkellä miehellä on omistuksessaan vain seitsemän hehtaarin palsta Pihtiputaalla, joka sekin on myynnissä.

”Viimeisen neljän vuoden aikana olen ostanut metsää 80 hehtaaria ja myynyt 70 hehtaaria.”

Siihen, miksi metsänhoitotyöt itse hallitseva mies on päätynyt myymään ostamansa tilat, löytyy puhtaasti taloudelliset perusteet.

”Olen asettanut sijoitetulle pääomalle 10–20 prosentin tuottotavoitteen. Metsätaloutta harjoittamalla voi päästä pitkässä juoksussa vain noin viiteen prosenttiin, vaikka tekisi itse kaikki hoitotyöt. Metsätilojen kysyntä on ollut nyt niin kovaa, että myyminen on ollut taloudellisesti järkevin vaihtoehto.”

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 6/2018

Kommentit (1)

  1. Tämä on sitä metsäsijoittamista, puuntuottajat on erikseen. Menestystä Timo jatkossakin.

Metsänomistus Metsänomistus