Näillä pärjäät | Hanki ainakin laskin ja oppikirja

Tässä juttusarjassa esitellään asioita ja taitoja, jotka helpottavat metsäsi hoitamista riippumatta siitä, mitä metsältäsi haluat. Yksi tärkeimmistä on tieto.

Moni metsänomistaja on kertonut taskulaskimen olevan hyödyllisin työkalu. Metsäasioiden opiskelu puolestaan auttaa selvittämään, mitä kannattaa laskea.
Moni metsänomistaja on kertonut taskulaskimen olevan hyödyllisin työkalu. Metsäasioiden opiskelu puolestaan auttaa selvittämään, mitä kannattaa laskea.

Perusteltuja valintoja voi tehdä vain luotettavan tiedon perustalta. Vaikein tilanne on uusille metsänomistajille. Julkisen metsäkiistelyn myllerryksessä moni kokeneempikin metsänomistaja varmasti ihmettelee, mihin luottaa.

Tohtiiko enää avohakata vai pitäisikö siirtyä jatkuvaan kasvatukseen? Ja jos, niin miksi. Vai pitäisikö jättää metsät hakkaamatta ja tienata hiilensidonnalla – kunhan tietäisi mitä sekin tarkoittaa.

Metsänomistajan tärkein ensihankinta eivät siis ole kumisaappaat eikä raivaussaha vaan tieto ja ymmärrys.

Moni kokenut metsätalouden harjoittaja on kehunut hyödyllisimmäksi työkalukseen taskulaskinta. Nykyisin sen voi tietysti korvata ecxel-taulukkolaskentaohjelmalla. Laskeskelu on verraton tapa suunnitella ja vertailla erilaisia vaihtoehtoja.

Mutta ensin pitää tietää mitä laskea.

Nyt on aika ilmoittautua

Tietoa voi hankkia vaikkapa Metsäkeskuksen Kannattava metsänomistus -kursseilta. Niitä järjestetään sekä verkossa että luokkaopetuksena eri puolilla maata kevään aikana.

Metsäkeskuksen suositut Metsään-peruskurssit järjestetään verkossa viitenä keskiviikkoiltana maaliskuun alusta alkaen. Jo ennen sitä järjestetään Metsään-verokoulutus, sekin verkossa.

Molemmille kursseille ehtii ilmoittautua vielä tämän lehden ilmestyttyä. Metsään-koulutuspaketti maksaa yhteensä 120 euroa.

Metsään-koulutukseen voi osallistua, vaikka aiemmat jaksot olisivat jääneet väliin. Koulutus järjestetään webinaareina. Webinaari on verkossa järjestettävää opetusta, jossa opettaja ja kurssilaiset ovat samaan aikaan läsnä ja opettajalle voi esittää myös kysymyksiä tilaisuuden aikana. Koulutusmateriaalit lähetetään kurssille ilmoittautuneille sähköpostitse.

Lisätietoja löytyy Metsäkeskuksen verkkosivuilta (metsakeskus.fi). Etene avaussivulta Ajankohtaista-valikon kautta kohtaan Koulutukset ja tapahtumat.

Verkko-osoitteesta mappi.metsakeskus.fi voi ladata runsain mitoin Metsäkeskuksen tuottamaa oppimateriaalia. Tiedonjanoisen kannattaa tutustua myös Metsäkeskuksen Youtube-kanavan tarjontaan.

Myös metsänhoitoyhdistykset järjestävät valtakunnallisia verkkokoulutuksia ja paikallisia tapahtumia. Niistä saa lisätietoja osoitteesta mhy.fi.

Esimerkiksi raivaussahakursseja järjestetään vaihtelevasti eri puolilla maata. Niistä ei valitettavasti löydy keskitetysti tietoja. Verkosta niitä voi etsiä haulla ”raivaussahakurssit 2023”.

Suosituksia ja vaihtoehtoja

Tiedonjanoiselle metsänomistajalle on tarjolla myös painettua sanaa. Metsälehteäkin julkaiseva Tapio julkaisee erilaisia metsäkirjoja. Ne löytyvät osoitteesta metsakauppa.fi.

Perehtymisen voi aloittaa Metsäkoulu-kirjasta, siihen on koottu kattava katsaus metsäalasta ja metsänhoidosta. Moottori- ja raivausahojen pärinään mieltyneille tarjolla on Sahaamaan-kirja.

Myös Tapion laatimat Metsänhoidon suositukset tarjoavat kattavan ja kohtalaisen helppotajuisen tietopaketin metsien käsittelystä. Suositusten pdf-versio löytyy verkosta vaikkapa Google-haulla ja avautuu maksutta. Paperisena sen voi ostaa Tapion verkkokaupasta.

Metsäkeskuksen lisäksi muun muassa metsäyhtiöt julkaisevat verkossa metsänomistajan oppaita.

Jos metsäorganisaatioiden tuottama tieto epäilyttää, luontojärjestö WWF:n vaihtoehtoinen metsänhoito-opas löytyy järjestön verkkosivulta (wwf.fi).

Omat metsätiedot verkosta

Oman metsän tiedotkin saa verkosta. Metsäkeskuksen on koostanut metsätilojen tiedot Metsään.fi-palveluun (osoitteessa metsään.fi), sieltä löytyvät sinunkin tilasi tiedot.

Tieto on pankkitunnuksin vahvistettavan kirjautumisen takana. Tarjolla on muun muassa kuvioittaisia puuvaratietoja ja ehdotuksia tarvittavista metsänhoitotoimista ja hakkuista.

Näillä pärjäät – metsänomistajan kahdeksan tärkeintä -sarja jatkuu koko vuoden

Makasiini 1. Taskulaskin ja Metsäkoulu – tiedä mitä teet, laske mikä kannattaa 2. Vaelluskengät ja sadetakki – kunnon kamppeet metsässä liikkumiseen 3. Turvahousut ja kypärä – turvakamppeet metsätöihin 4. Metsäkartta puhelimeen – Millaista tietoa tarvitset, kuka tarjoaa 5. Raivaussahalla pärjäät – Mitä työkaluja tarvitset, raivaussaha, moottorisaha pottiputki 6. Vapaa-aikaa, tilaa kalenteriin – paljonko aikaa pitää varata, että ehtii hoitaa metsiä 7. Kuka neuvoisi – kenelle soittaisin – Metsäpalvelut 8. Paljonko metsästä voi saada rahaa – 13. kk palkka

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut