Yläkerta | Mistä lisää rahavirtoja metsätalouteen?

Metsätalouteen on jo kauan kaivattu puun lisäksi muutakin myytävää tuotetta ja palvelua. Raha saadaan liikkumaan markkinoilla tai lainsäädännön perusteella, metsäasiantuntija Airi Matila pohtii.

Tilaajille
Palleroporonjäkälä on onnistunut esimerkki metsän antien taloudellisesta hyödyntämisestä. (Kuvaaja: Tiia Monto)
Palleroporonjäkälä on onnistunut esimerkki metsän antien taloudellisesta hyödyntämisestä. (Kuvaaja: Tiia Monto)
Ladataan...

Kommentit (2)

  1. metsä-masa

    Palleroporonjäkälä koristejäkälänä on mielenkiintoinen ja arvokas luonnontuote. Koristejäkälällä on hyvinkin tarkat kasvupaikka- ja kasvu ja lisääntymis vaatimukset, ja metsänkäsittelylyynkin on omat erikoispiirteet.

    Koristejäkälän tuotanto on esim. Kainuussa työllistänyt osa-aikaisesti (n. 5 kk) 150- 200 henkeä, vielä 1990- luvun alussa vientitulot oli n. kahdeksan miljoonaa markkaa.

    Mielestäni onkin tärkeää meidän metsäalalla työskentelevien huomata ja tietää koristejäkälän erikoisuus !

  2. Helpoin tapa lisätä tuloja metsästä on hoitaa metsiä paremmin.

    Kunnollinen ojitus, reilut istutusmättäät, oikea puulaji ja jalostustaimet, boorilannoitus entisillä maatalousalueilla tai tuhkalannoitus turvemaalla lisäävät kasvupotentiaalin jo kaksinkertaiseksi.

    Kun hyvä kasvu vielä kohdistetaan taimesta asti parhaisiin valtapuihin reiluilla ja pitkät latvukset säilyttävillä harvennuksilla taimikosta alkaen, voidaan metsän tuotos nostaa helposti 3-kertaiseksi keskimääräiseen hutilointi tulokseen verrattuna.

    Hyvän hoidon metsässä kiertoaika havupuustossa voidaan nostaa 100 vuoteen ja keskimääräinen tukkiprosentti hakkuissa noin 70:een, mikä tuottaa kalliimpaa tukkia yli kaksinkertaisesti tavismetsikköön verraten ja vuotta koden hyvin pienillä uudistuskuluilla.

    Jos valtapuusto on terve ja suurilatvuksista, se kasvaa vielä 100 vuotiaana iloisesti ilman kuluja ja suurella tukkiprosentilla 8-10 m3/ha/v, jos viimeinen väljennys 200 r/ha tiheyteen on tehty ennen kuin liika tiheys on heikentänyt puita.

    Nykylämmöillä ja jalostustaimilla suurissa mättäissä 100v kasvu/ha saadaan varovastikin arvioiden 1000 m3:iin ja tuotto nykyhinnoilla 75000 €:oon eli 750€/ha/v.

Metsänomistus Metsänomistus

Blogit ja Kolumnit

Kuvat