Näillä pärjäät | Mitä työkaluja tarvitaan?

Perinteisesti metsänhoito on tarkoittanut kaksitahtimoottorin pärinää. Risusavotta sujuu kuitenkin yhä useammin siistin hiljaisilla akkulaitteilla.

Oman metsänsä hoitajalla on metsää ehkä noin 50 hehtaaria. Keskimäärin hänelle kertyy vuosittain raivaussahattavaa reilut pari hehtaaria, jos myös ennakkoraivaukset tehdään itse. Istutettavaa on vajaa hehtaari.

Kovin kummoista kalustoa esimerkkimetsänomistajamme ei siis tarvitse – pottiputki, taimivakka ja raivaussaha riittävät. Innokkaimmat saattavat hankkia vielä raivaveitsen ja sirpin heinän perkaamiseksi pienten taimien ympäriltä, vaikka se ei aina ole tarpeen.

Ja samalla varustuksella suoriutuu isommankin metsätilan hoidosta.

Sininen vai punainen putki?

Istutusputken saa reilulla sadalla eurolla. Tavallisimpien taimityyppien istuttamiseen sopii läpimitaltaan 55-millinen putki.

Istutusputki on suomalainen keksintö, mutta tuttu punainen Pottiputki valmistetaan nykyisin Ruotsissa. Kilpailijakseen se on saanut sinisen, kotimaista tekoa olevan Sisu-Putken. Käytännössä putkilla ei ole eroa.

Lisäksi tarvitaan taimivakka, johon mahtuu laatikollinen taimia, siis 90 keskikokoista tainta. Urakalla istuttavat hankkinevat kaksoisvakan.

Tavallinen taimivakka maksaa muutaman kympin, eli kaikkiaan istutusvarustus maksaa noin 160 euroa veroineen. Hehtaarin istuttaminen maksaa ulkopuolisella yrittäjällä teetettynä noin 500 euroa (alv 0).

Kuka kaipaa polttomoottorisahaa?

Akkukäyttöiset raivaussahat ovat kehittyneet entistä paremmiksi. Ne ovat kevyitä, helppoja käyttää ja varmatoimisia. Varsinkin ensimmäistä raivaussahaansa hankkivan kannattaa harkita akkusahan ostamista.

Husqvarnan, Makitan ja Stihlin uusimpien akkuraivaussahojen teho ja käytettävyys riittävät varhaisperkaukseen ja tavalliseen taimikonhoitoon. Järeimmillä nuoren metsän harvennuksilla puhti voi loppua.

Jos mukana on vaihtoakku, akkuraivurilla pystyy työskentelemään suunnilleen pari tuntia. Lisää pituutta päivälle saa, kun käy aamutuimaan sahaamassa akulliset, lataa lounaalla lisävirtaa sekä akkuihin että sahuriin ja palaa iltapäivällä työmaalle.

Halpaa lystiä akkuraivaussahan hankinta ei kuitenkaan ole. Sahan, vaihtoakkujen ja laturin yhdistelmä maksaa 1 500–2 000 euroa veroineen.

Raivaussahaa varten hankittuja akkuja voi käyttää monissa pihanhoitokoneissa, esimerkiksi ruohonleikkureissa ja lehtipuhaltimissa. Akut ja laturi maksavat usein likimain yhtä paljon kuin itse laite, joten toisen akkulaitteen hankinta ei enää kirpaise yhtä pahasti.

Raivaussahan voi vuokrata

Täysiä työpäiviä tekeville ammattilaisille ja pitkän matkan takaa metsäänsä matkaaville metsänomistajille akkusahan päivittäinen käyttöaika jää liian lyhyeksi. Sen sijaan polttomoottorilla toimiva raivaussaha ja viiden litran bensakanisteri riittävät pitkäksikin päiväksi.

Aktiivisesti raivaavan metsänomistajan kuten myös useimpien ammattilaisten tarpeisiin luontuvat parhaiten Husqvarnan tai Stihlin valmistamat, sylinteritilavuudeltaan 45 kuutiosenttimetrin metsäraivurit. Niiden suositushinnat ovat 1 200–1 300 euroa, mutta tarjouksissa sahoja voi saada jopa alle 1 000 euron.

Tarjolla on myös kevytrakenteisempia raivurimalleja, jotka suoriutuvat esimerkiksi varhaisperkauksesta mainiosti. Tosin hintaero täysverisiin metsäraivureihin on suhteellisen pieni.

Raivaussahoja voi myös vuokrata. Useat konevuokraamot tarjoavat ammattilaistason koneita vuokralle. Vuokrat ovat luokkaa 40–50 euroa päivässä, seuraavat päivät saa hieman huojennetuin hinnoin.

Vuokralle raivaussahaa voi etsiä esimerkiksi Nettivuokraus.com-sivustolta. Vuokrasaha voisi olla oiva ratkaisu, jos esimerkiksi oma saha hajoaa heti metsänhoitoon varatun lomaviikon alkajaisiksi.

Oman metsän hoitajan aloituspaketti

Istutusputki, 120 euroa

Taimivakka, 40 euroa

Akkuraivaussaha, laturi ja vaihtoakut, noin 1 800 euroa

Suojakypärä, 100 euroa

Yhteensä 2 060 euroa

Ammattilaisen varustepaketti

Istutusputki, 120 euroa

Kaksoisvakka, 100 euroa

Husqvarna Autotune 545 FXT/Stihl FS 460, noin 1 000 euroa*

Suojakypärä 100 euroa

Yhteensä noin 1 320 euroa

*)suositushinnat 1 200–1 300 euroa

(hinnat sisältävät arvonlisäveron)

Lue myös Näillä pärjäät – metsänomistajan kahdeksan tärkeintä -juttusarjan muut osat:

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus