Pikatesti | Kaamoksen kukistaja

Petzlin tehokas otsalamppu valaisee pimeän metsän.

Petzlin Duo S on otsalampuksi tehokas, minkä kertoo hintakin, runsaat kolme sataa euroa. Lampussa on sekä pantakiinnitys että kypäräsovitteet, joten se luontuu sekä yösuunnistajille että moninaisille ammattilaisille, jotka työskentelevät pimeässä.

Lampun teholukemaksi ilmoitetaan 110 lumenia, joka vastaa 75 watin hehkulampun valotehoa. Valoa tuottaa kolme erillistä polttimoa.

Valaisin on kaksiosainen. Lamppu tulee otsalle ja irrallinen akku takaraivolle. Osaan Petzlin kypäristä ja Husqvarnan Technical-kypärään lampun sovitin kiinnittyy suoraan. Lisäksi tarjolla on tarralla kypärän pintaan kiinnitettävä sovite. Tarra oli helppo kiinnittää ja se asettui tiukasti kiinni.

Otsalampun käyttöön ottaminen oli helppoa. Kypärään kiinnitettyä lamppua voidaan kääntää, jotta valo saadaan suunnattua halutusti. Kypärän visiiri avautuu vajavaisesti, kun otsalamppu on kiinnitettynä. Sahatessa siitä ei ollut sanottavaa haittaa.

Myyntipakkauksesta otetun akun lataaminen mukana tulleella laturilla kesti nelisen tuntia.

Helppo käyttää

Suurimmat plussat Petzl Duo saa käytettävyydestään. Lampun toisella sivulla on jämäkkä säätönuppi, josta otteen saa rukkaskädelläkin.

Lamppu syttyy, kun nuppia käännetään noin 45 astetta myötäpäivään parin sekunnin ajan, sen jälkeen valaisutehoa muunnetaan nuppia kääntämällä. Ei voisi olla helpompaa.

Valittavana on viisi erilaista valaisutilaa. Raivaussahauksessa parhaaksi todettiin voimakkaasti valoa jakava ja samalla pitkälle osoittava kiila. Sen asetuksilla akun luvataan kestävän kolme ja puoli tuntia. Vähiten tehoa vievällä moodilla akun virran luvataan riittävän 23 tunniksi.

Kun akku alkaa olla lopussa, lamppu siirtyy virransäästötilaan, jossa se valaisee niukasti kolmen vartin ajan.

Lumisessa metsässä Petzlin valoteho tuntui riittävältä. Lumettomassa marraskuisessa kaamoksessa valoteho olisi joutunut kovemmalle koetukselle.

Mutta onko pimeällä raivaamisessa mitään järkeä? Ainakin ennakkoraivaus onnistui helpossa maastossa. Ehkäpä kuusentaimikon perkaaminenkin sujuisi.

Otsalampun teho vastaa 75 watin hehkulampun valotehoa. (Kuva: Sami Karppinen)

Plussat ja miinukset

+ valoteho

+ helppokäyttöisyys

+ kypäräkiinnitys

– hinta

Petzl Duo S

  • Viisi valaistusasetusta
  • Vesitiivis metrin syvyyteen
  • Ladattava 3 200 mAh:n litium-ioniakku
  • Lataus pikalaturilla 4 tuntia
  • Paino 370 g
  • Takuu 3 vuotta
  • Hinta noin 320 euroa
  • Vara-akku noin 100 euroa

Tekniikka Tekniikka

Kuvat