Pikatesti | Oksat pois

Stihlin pikkuruinen akkuleikkuri jakoi testiryhmän mielipiteet. Se on hauska, melkein järkevä käyttöesine tai lähes vaarallinen turhake.

Pikkuisella ketjusahalla pystyy sahaamaan muutaman sentin paksuisia oksia. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Stihl GTA 26 leikkaa ketjusahalla, joten noin laajasti ottaen sitä voi pitää moottorisahana. Kooltaan ja käyttötavaltaan se vertautuu lähinnä akkuporakoneeseen. Eli kyse on yhdellä kädellä pideltävästä sahasta, joka painaa puolisentoista kiloa.

Omassa markkinointiviestinnässään Stihl puhuu puu- ja pensasleikkurista, ei moottorisahasta. Valinta on perusteltu.

Ylhäältä suojatun terälaipan pituus on 10 senttiä, sillä kulkeva ketju on 1/4”P -tyyppinen. Ketju viilataan läpimitaltaan 3,2 millimetrin pyöröviilalla.

Teräketjua ei voi kiristää, mutta lyhyt ketju ei uutenakaan venynyt haitallisesti. Sahassa ei ole teräketjun voitelujärjestelmää, vaan mukana seuraa pieni tippanokalla varustettu öljypullo. Muutama tippa öljyä silloin tällöin näytti riittävän. Tutun sahakauppiaan neuvo oli käyttää terän voiteluun spraysuihkeena levitettävää voiteluöljyä.

Ketjun voi vaihtaa ilman työkaluja. Vaihto sujuu helposti ilman aiempaa kokemusta.

Sahassa on 10,8 voltin litiumioniakku. Laturi varaa tyhjentyneen akun reilussa tunnissa.

Valmistajan ilmoituksen mukaan yhdellä akullisella pystyy sahaamaan 40 leikkausta sivultaan viisisenttisestä puusta. Leppoisaan tahtiin tehdyssä pihan siistimispuuhailussa akku riitti pitkään.

Sahan leikkuuteho oli ennakkoluuloihin nähden hyvä. Viiden sentin oksa katkeaa helposti, paljon suurempaa kappaletta ei lyhyellä laipalla saisikaan sahattua.

Ei huolettomaan käyttöön

Mihin tätä voisi käyttää? Kokeilussa siistimme Stihlillä pensasaitoja, siihen työhön toki olisi parempia laitteita.

Oletettavasti leikkuri sopisi visakoivujen tai omenapuiden hoitajalle. Raksalla voisi sahailla rimoja, lautoja ja tuulensuojalevyjä. Arboristi saattaisi vaihtaa käsisahansa akkuleikkuriin, kun kiipeää runkoa ylös ja poistaa oksia edestään.

Varmistamattoman tiedon mukaan GTA 26 on Stihlin eniten myyty ketjusaha. Noin 150 euron hinnalla on helppo uskoa kaupan käyvän.

Onko tämä vaarallinen? Ei, jos sitä käytetään huolellisesti – minkäänlaisia turvavarusteita tai kuulonsuojaimia ei tarvita. Vaaralliseksi pikkusaha muuttuu, jos käyttäjä unohtaa, että kyse on perimiltään ketjusahasta ja käyttö muuttuu huolettomaksi.

Stihl GTA 26

Ketjujako 1/4”P

Terälevyn pituus 10 cm

Paino työkunnossa 1,4 kg

Kapasiteetti/akku 40 sahausta 5×5 cm parrusta

AS 2 -litium-ioniakku

Jännite 11 V

Akkuenergia 28 Wh

Akkukapasiteetti 2,6 Ah

Yhdistelmän hinta 153 euroa (sisältää laturin)

Plussat ja miinukset

+helppo ja vaivaton käyttää

+odotuksia parempi leikkuuteho

+Edullinen hankintahinta

–huolimattoman käsittelyn riski

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut