Pikatesti | Akkutrimmerillä vesakkoon

Stihl FSA 135 ei virallisesti ole raivaussaha, mutta se suoriutuu mainiosti kepeästä varhaisperkauksesta

Stihl FSA 135 on metsäterällä varustettuna tasapainoinen ja mukava käyttää. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)

Piha- ja metsänhoitotöissä akkusähkö valtaa alaa kaksitahtibensiiniltä, mikä on iloinen asia. Nyt pääsee hommiin, kunhan muistaa laittaa akut illalla lataukseen. Pakokaasukaan ei kirvele silmiä.

Stihl suosittaa FSA 135 -akkutrimmeriä piha-alueiden hoitoon. Niinpä sen mukana tulee vain niittoon ja trimmaukseen tarkoitettu terävarustus. Rakenteeltaan se on kuitenkin oikea raivaussaha, joka voidaan varustaa Stihlin pienimmissä bensaraivureissa käytetyllä metsäterällä ja sektorisuojalla.

Koska me olemme Metsälehti, varustimme trimmerin metsäterällä ja lähdimme varhaisperkaukselle.

Poistettava puusto oli metristä kahteen olevaa vesakkoa, paksuimmat kaadettavista puista olivat kannoltaan 3–4-senttisiä. Tällaisella työmaalla FSA 135 suoriutui ongelmitta. Leikkuuteho riittää ja sahan käsiteltävyys on vahvasti mukavan puolella. Eikä painokaan vaivaa. Niinpä vakiovarusteena olevat kevyet valjaat riittävät, vaikka niissä ei lonkkavyötä olekaan.

Saha tasapainottuu valjaisiin kiinnitettynä. Sähkömoottori kiihtyy riittävän ripeästi, ja terä vastaa ”kaasun” painallukseen viiveittä. Terän pyörimisliike jatkuu jonkin aikaa vapaalla, joten tältäkin osin sahan käyttö muistuttaa tavallista sahaa.

Puolen tunnin akku

FSA 135:n voimanlähteeksi suositellaan Stihl AP 300 S -akkua. Sen teho on 281 wattituntia eli 7,2 ampeerituntia.

Sahassa on kolme valinnaista kolme tehoaluetta. Varhaisperkauksessa käytimme sahaa suurimmalla teholla. Tällöin akku riitti yhtäjaksoisesti sahaten 33 minuuttia.

Luulen, että rauhakseen taimikkoaan raivaava selviää aamupäivän kahdella akulla. Sen jälkeen akut voisi ladata lounaalla ja palata iltapäiväksi palstalle.

FSA 135:n suositushinta on 519 euroa ja AP 300 S -akun 329 euroa. Näin kahden akun, laturin ja trimmerin setti maksaa vajaat 300 euroa. Aika kallista, mutta samoja akkuja voi käyttää myös Stihlin ruohonleikkureissa, moottorisahoissa ja pensasleikkureissa.

Ammattikäytössä voimanlähteenä voidaan käyttää reppuakkua, jossa riittää energiaa jopa usean tunnin työskentelyyn.

Plussat ja miinukset

+ käyttömukavuus

+ teho varhaisperkauksessa

– akun kestoaika

Stihl FSA 135

  • Jännite 36 V
  • Paino 7,4 kg (sis. akun painon)
  • Hinta 519 € (sis. alv)
  • Akku (AP 300 S) 329 € (sis. alv)
  • Pikalaturi (AL 300) 99 € (sis. alv)

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Artikkelit