Puukauppa halutaan pitää käynnissä

Sahatavaramarkkinat sakkaavat ja korjuu tökkii, mutta tukkipuu käy edelleen kaupaksi.

Näkymä puumarkkinoille on mäntytukin osalta utuinen. Keski-Suomen Metsäkuljetus Oy:n Patrick Malin kuljetti viime perjantaina Versowoodin leimikolta Petäjävedeltä kuusitukkia Mikkelin Otavaan. Leimikon mäntytukit oli jätetty vielä pystyyn. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Näkymä puumarkkinoille on mäntytukin osalta utuinen. Keski-Suomen Metsäkuljetus Oy:n Patrick Malin kuljetti viime perjantaina Versowoodin leimikolta Petäjävedeltä kuusitukkia Mikkelin Otavaan. Leimikon mäntytukit oli jätetty vielä pystyyn. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Tukkipuun hinta on luisunut alamäkeen vuoden alusta lähtien. Hankalin, korjuutakin jarruttava, artikkeli markkinoilla tuntuu olevan mäntytukki. Ostajat kuitenkin vakuuttavat puukauppaa käytävän aktiivisesti, myös mäntytukista.

”Se, että hinnat ovat laskusuunnassa, ei tarkoita, ettemmekö tarvitsisi puuta. Ostamme puuta päivän hintaan koko ajan, sillä varantoa on oltava myös ensi kevään tarpeisiin”, kuusamolaisen Pölkky Oy:n metsäjohtaja Jani Jaakkola toteaa.

Tilanteen poikkeuksellisuudesta kertoo kuitenkin se, että Pölkyllä on käynnissä yt-neuvottelut, jotka koskevat ensimmäistä kertaa yrityksen historiassa myös puunhankintaorganisaatiota.

Juurisyy tilanteelle löytyy Jaakkolan mukaan maailmalta.

”Markkinoilla on paljon halvalla tuotettua sahatavaraa. Meidän on mahdotonta kilpailla tilanteessa, jossa tukit maksavat Keski-Euroopassa sahan pihassa 35–38 euroa kuutiolta.”

Vaikka maailmanmarkkinoiden sumuverhon taakse on nyt erityisen vaikea nähdä, halutaan kotimaan puukauppaa pitää edes kohtalaisella liekillä. Aikaisemmissa laskusuhdanteissa on nähty, että tyystin hyytynyttä tukkikauppaa ei polkaista hetkessä käyntiin.

Epävarmuutta monella rintamalla

Puunhankinnan ohjauksesta ja sahatavaran tuotannosta vastaava johtaja Jani Riissanen Metsä Fibreltä kuvailee mäntysahatavaramarkkinaa hinnallisesti hyvin heikoksi.

”Kysyntä Euroopassa on vaisua, Brexit lisää epävarmuutta, Pohjois-Afrikan markkina on perinteisestikin ailahteleva, ja Venäjä on kasvattanut sahatavaravientiään”, hän listaa syitä tilanteelle.

Metsä Fibre ei ole kuitenkaan rajoittanut sahatavaran tuotantoa.

”Emmekä rajoita merkittävästi jatkossakaan, vaan pyrimme parantamaan tuotanto- ja kustannustehokkuuttamme”, Riissanen toteaa.

Pölkyn Jaakkolan mukaan nykytilanteessa korostuu tukkipuun laatu.

”Kysynnän laskiessa heikoimpien saheiden hinta laskee eniten. Siksi on tärkeää pyrkiä hankkimaan laadukasta tukkia.”

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 18/2019.

Kommentit (1)

  1. Voisiko joku selostaa, miksi sahureiden tarjouksissa kuitupuun hinta on paljon korkeampi kuin isoimpien yhtiöiden joilla on kuidulle käyttöä (esim kuusikuitu 25 vs 19 eur/m3) ? Ja isot taas tarjoavat reilusti enemmän tukista?

Puukauppa Puukauppa