Raivaajan suojalasit puntarissa

Silmiään aristavan kannattaa käyttää sahatessa myös suojalaseja.

Kypärän verkkovisiiri suojaa moottori- ja raivaussahuria ihan kelvollisesti, mutta ei täydellisesti. Hieno puru, jota raivaussahan terä viskoo voimalla, läpäisee visiirin suojaverkon. Joskus silmiä aristaakin työpäivän jälkeen. Märässä verkkoon takertuu lisäksi näköä haittaavia vesipisaroita. Auringonpaisteella verkko häikäisee ja työskentely käy hankalaksi.

Kokeilimme, olisivatko metsätöihin tarkoitetut suojalasit parempi ratkaisu silmien suojaamiseen. Kokeiltavaksi valitsimme jyväskyläläisten sahakauppojen tarjonnasta Stilhin keltaiset Contrast-lasit sekä Husqvarnan kirkkaat (Clear) sekä keltaiset (Yellow X) sekä tummat (Sun X) lasit. Lasien hinnat olivat 10–16 euroa.

Keltainen kirkastaa
Ennakkoon epäilin, että kuulonsuojainten alle puristuvat sangat tuntuisivat epämukavilta. Käytännössä sangoista ei aiheutunut mitään tuntemuksia.

Stihlin Contrast- ja Husqvarnan sangattomissa Clear-laseissa ei ole säätömahdollisuuksia. X-malleissa sankojen pituutta voi säätää, myös sankojen kulmaa voi muuttaa. Näin lasit istuvat napakasti päähän, mikä lisää mukavuutta. Stihlillä on vastaava Super Fit -mallisto.

Kaikki suojalasit on mitoitettu kestämään 45 sekuntimetriä kiitävän kuuden millin kuulan (0,86 grammaa) isku. Suojaus on metsäkäyttöön riittävä.

Vähänkin silmiään aristavan kannattaa raivaussahatessa käyttää suojalaseja verkkovisiirin alla. Suojaus paranee merkittävästi eikä näkyvyys heikkene, paitsi tummilla laseilla hämärässä.

Keltaiset suojalasit kirkastavat näkymää hämärässä. Keltainen linssi suodattaa sinistä valoa, joten näkymä tuntuu valoisammalta, kun hämärälle ominainen sinisyys vähenee.

Tummat lasit estävät auringon häikäisyä. Linssien on kuitenkin oltava puhtaat ja kuivat, muuten häikäisy sumentaa näkökentän.

Huurtuminen haasteena
Lasien ensikokeilu elokuisen kosteana aamuna päättyi alkuunsa. Maisema linssien takana hävisi kuin merisumuun, sillä ilman kosteus tiivistyi huurteeksi linssien pintaan. Niinpä päädyin suojalasien lisäksi kokeilemaan huurtumisen estoaineita.

Kokeilin jääkiekkokypärien visiireihin käytettävää Hejduksportin Cleaning Emulsionia (12,90 euroa), Fairya ja metsurien tietotoimiston parhaana pitämää autonvahaa, vanhaa kunnon Simonizia (8,90 euroa).

Kaikkia käytetään samalla tapaa. Aine sivellään linssin pintaan, annetaan kuivahtaa ja kiillotetaan kirkkaaksi. Valitettavasti vertailu jäi ratkaisemattomaksi. Testipäivänä sää ei ollut kovin kosteaa, joten lasit eivät huurtuneet, oli ne käsitelty estoaineilla tai ei.

Huurtumista voinee vähentää jopa merkittävästi, mutta syksyn pahimmilla, lämpimän sumuisilla säillä voi tehdä tiukkaa. Linssien huurtumista voi hillitä myös pitämällä laseja niin, että linssien alaosa ei asetu tiukasti kasvoille, jolloin linssien sisäpuoli tuulettuu.

Kommentit (1)

  1. kaikkein paras olisi jos markkinoilla olisi sellainen visiiri kypärään jossa olisi ulkopinnassa samanlainen pinta kuin aurinkolaseissa! Että siis suojaisi auringolta!
    visiiri suojaa myös ampiaisen pistoilta taimikossa, ja jos visiiri puuttuu niin naama on kuin tarjottimella!

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut