Ruotsin ja Suomen puut ostetaan löytölaarin hinnoin

Uusi ruotsalainen verkkopalvelu Treebula vertailee Itämeren maiden puunhintoja. Surkeimmin puusta maksetaan Ruotsissa. Huonona kakkosena seuraa Suomi.

Treebula-laskurin suomenkieliseltä sivulta löytyy tällä hetkellä vain kuitupuun hinnat.

Ruotsalaisen puukauppoja välittävän Virkesbörsen Ab:n verkkopalvelu Treebula kerää kuukausittain eri puutavaralajien hintatiedot Pohjoismaista, Baltian maista sekä Puolasta ja Saksasta.

Hinnoittelu perustuu puun tienvarsihintoihin, jotka Ruotsissa ovat vallitseva puukauppatapa. Hintatiedot kuvaavat eri tukkilaatujen perusteella laskettuja keskimääräisiä hintoja. Ne perustuvat yksityismetsien sekä valtion huutokauppojen sekä muiden vakiintuneiden organisaatioiden puukauppojen hintoihin.

Kaikki Treebulassa tilastoidut hinnat ovat hintoja kuoren alta. Suomessa puutavara mitataan kuoripäällisinä kuutioina.

Virkesbörsenin tavoitteena on houkutella ulkomaalaisia ostajia Ruotsin puumarkkinoille halvan puun perään ja toisaalta tarjota myös yksityisille puun myyjille tietoa vallitsevasta hintatasosta.

Virkesbörsenin operatiivinen johtaja Peter Hedberg kertoi ruotsalaiselle ATL-sanomalehdelle, että ulkomaalaiset ostajat kyselevät ruotsalaista puuta jatkuvasti.

”Ulkomaalaisten ostajien kanssa tehdyissä kaupoissa puun hinta kohoaa korkeammaksi kuin ruotsalaisostajien kanssa. Tavoitteemme on uuden sivuston avulla rohkaista heitä Ruotsin puumarkkinoille.”

Puun jättiale Pohjolassa

Virkesbörsenin Treebula-laskurista on myös suomenkielinen versio Treebula.fi. Ensi vaiheessa (8.6.22) sieltä löytyivät vain kuitupuun hinnat, mutta tukkipuun hinnat ovat tulossa palveluun.

Hintaerot ovat suuria. Suomessa, Keski-Ruotsissa ja Norjassa havukuidun tilastoitu tienvarsihinta on 30 euron luokkaa.

Etelä-Ruotsissa havukuidusta maksettiin 37 euroa, Latviassa 65 euroa, Liettuassa 47 euroa, Puolassa 55 euroa ja Saksassa 68 euroa.

Koivukuitupuulla hintaero on vieläkin rajumpi. Suomessa, Norjassa ja Keski-Ruotsissa koivukuidun tienvarsihinta on tuttu 30–32 euroa. Etelä-Ruotsissa 41 euroa, Virossa 48 euroa, Latviassa 77 euroa ja Saksassa poskettoman tuntuinen 82 euroa.

Ei ole vaikea arvata, mihin suuntaan puutavaralaivat Itämerellä seilaavat.

Suomenkielinen sivusto löytyy siis osoitteesta treebula.fi, kansainvälinen versio osoitteesta treebula.com. Sieltä löytyy myös havutukkien hinnat. Asiasta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti ATL.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat