Sopivat työvaatteet märälle savotalle

Kun jalat, kädet ja alusasu pysyvät kuivina, metsätöissä pysyy lämpimänä.

Paljon raivaavilla  ja sahaavilla kalliimmat laatuvarusteet maksavat usein itsensä takaisin. Metsuri Toni Muranen katkaisi pihakuusen latvan lumisissa olosuhteissa lokakuussa. (Kuvaaja: Seppo Samuli)
Paljon raivaavilla ja sahaavilla kalliimmat laatuvarusteet maksavat usein itsensä takaisin. Metsuri Toni Muranen katkaisi pihakuusen latvan lumisissa olosuhteissa lokakuussa. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

Metsuri Janne Matikainen lopettaa sahauksen ja osoittaa vaatteitaan: ”Niin kuin näkyy, on ne taas vähän märät.”

Matikainen on kaatanut aamupäivän ajan pihapuita espoolaisen mökin pihasta.

”Yleensä teemme kahdeksan tuntia töitä yhtä soittoa samoilla vaatteilla.”

Jos puita pitää kaataa tai taimikkoa raivata tosimielellä, metsätyöntekijä säästyy vain harvoin kastumiselta. Viimeistään sahan heiluttamisen nostama hiki takaa märän olon.

Miten metsätöissä sitten selviää lämpimänä niin, että puuhommien teko kiinnostaa toistekin? Kysyimme ammattilaisilta.

Turvakengät vai saappaat?

Kun metsuri Matikainen ja hänen yhtiökumppaninsa Toni Muranen esittelevät vaatetustaan, jalkineet nousevat ensiksi puheenaiheeksi. Miehet tekevät Metsä Matikainen Oy:n nimissä muun muassa pihapuiden kaatoja kiipeämällä.

Jaloissa on hyvin istuvat metsurin turvakengät, mutta erikoispuunkaato kuluttaa jalkineita. Matikaisen ja Murasen kokemusten mukaan Stihlin turvakenkien pohjat ja nauhojen pidikkeet eivät kestä puukiipeilyä yhtä hyvin kuin esimerkiksi Husqvarnan.

”Monet metsurit käyttävät Meindl-merkin kenkiä. Meillä Husqvarnat ovat toimineet hyvin”, Matikainen sanoo.

Hänen mukaansa arvokkaat kengät ovat hyvä sijoitus, sillä ne kestävät ammattimetsurinkin käytössä useamman vuoden. Turvakengät jalassa kaksikko tekee myös raivauksia.

”Saappaita tulee käytettyä hyvin vähän. Maiharit suojaavat saman ja ovat mukavammat jalassa. Kengät pitävät vettä, ja jalat pysyvät villasukilla lämpiminä”, Janne Matikainen kertoo.

Kestävyys ratkaisee housuissakin

Pfanner, Profiforest, Husqvarna, Jonsered ja Stihl. Matikainen ja Muranen luettelevat käyttämiensä vaatteiden valmistajia.

”Mitään merkkiä ei erityisesti suosita. Tässä hommassa on vaan rujoa, jos menee esimerkiksi rikkinäisten housujen kanssa asiakkaan luo. Ihmetellään, onko metsuri sahannut itseensä vai eikö ole varaa ostaa housuja. Sitä merkkiä käytetään, joka kestää”, Matikainen sanoo.

Erikoispuunkaatoihin keskittyvässä metsurintyössä kestävimmiksi ovat osoittautuneet Pfannerin ja Profiforestin housu- ja takkimallit, joihin miehet ovat pukeutuneet haastattelupäivänäkin. Jos Husqvarna sai kehuja kengissä, housujen kohdalla tilanne on kaksijakoisempi.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 20/2017

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat