Stihlin uutuudet purevat terävimmin

Stihl uudisti keskikokoisiin moottorisahoihin tarkoitetut terälaitteensa varsin onnistuneesti.

Stihl valmistaa jatkossa keskikokoisiin moottorisahoihin tarkoitetut 0,325-jaolliset teräketjut ”kapeina. Se tarkoittaa, että ketjujen vetolenkit ovat 1,5 millin sijasta 1,3 millimetrin levyisiä ja leikkuuhampaat noin millimetrin entistä kapeampia. Mittaustemme mukaan kapeamman ketjun sahausrako oli puoli milliä kapeampi kuin vanhalla ketjulla sahattu.

Tärkeimmät kilpailijat – Husqvarna ja Oregon – ottivat jo ajat sitten kapeat ketjut tuotevalikoimaansa, joten Stihl on ollut kilvassa takamatkalla. Nyt ketjukisan kärki meni uusiksi, kun Stihl esitteli Pro-ketjumallistonsa sekä uudet Light 04 -terälaipat.

Teimme puukiilan, johon mausermitan avulla piirrettiin asteikko puolen millin välein. Puukiilalla tehtyjen mittausten mukaan kapean ketjun tekemä sahausrako oli 5,5 millin levyinen ja vanhalla ketjulla sahattu kuusimillinen. (Kuvaaja: Risto Pöntinen)

Kaksi uutta teräketjua

Uusi RS Pro on talttahammasketju (super/full chisel). Siinä terähampaan leikkaava etukulma on terävä. RM Pro -ketjun (micro/semi chisel) leikkaava etukulma on pyöristetty.

Talttahammasketjun leikkuuteho osoittautui ennakko-odotusten mukaisesti ylivoimaiseksi. Äkkiä ajatellen tällaisella ketjulla olisi hauska sahata isoa puuta tehokkaalla sahalla. Todellisuudessa harva sahuri ainakaan Suomessa käyttää talttahammasketjuja. Siihen on kaksi syytä.

Talttahammasketju on hyvin tarkka teroitettava. Lisäksi talttahammasketjut pureutuvat pyyhkäisykarsinnassa herkästi runkoon, mikä tekee karsinnasta tökkivää.

Stihl RS Pro -ketju
Stihl RS Pro -ketju on niin sanottu talttahammasketju, jossa leikkaava teräkulma on terävä. Leikkuuteholtaan talttahammasketjut ovat parhaita. (Kuva: Mikko Riikilä)

RM Pro -ketju hävisi sahauskokeessa RS Prolle, mutta päihitti kilpailijansa Husqvarnan X-Cut- ja Oregonin Speedcut -ketjut.

Koesahasimme myös Stihlin edellisen polven leveän vakioketjun. Se hävisi kaikille kapealenkkisille ketjuille. RS Pro -ketjuun verrattuna sahausaika oli yli 40 prosenttia pidempi.

Stihl RM Pro -ketju
Stihl RM Pro -ketjun leikkaava teräkulma on aavistuksen pyöristetty. RM ketju oli nopeampi kuin Husqvarnan tai Oregonin vastaavat ketjut.

Näin sahauskoe tehtiin

Leikkuunopeutta mitattiin kolmen päällekkäin sidotun 23–29-senttisen kuusipöllin sahauksella. Pöllit asetettiin latvat vastakkaisiin suuntiin, mikä eliminoi pöllien hienoisen kapenemisen vaikutuksen sahausaikoihin.

Kolmen pöllin nippu sahattiin yhdellä alaspäin suuntautuvalla liikkeellä, mikä vähentää kiekkosahauksessa epätarkkuutta aiheuttavaa sahan nostelua kiekkojen sahaamisen välillä.

Käytimme vertailussa kunkin ketjun nopeinta sahaustulosta. Mielestämme se kuvaa parhaiten ketjun leikkuutehoa.

Koesahaukset tehtiin Stihl MS 261 C-M -moottorisahalla, jonka sylinteritilavuus on 50,2 cm3 ja moottoriteho kolme kilowattia. Myös Husqvarnan ja Oregonin ketjua sahattiin 14-tuumaisella Stihlin Light 04 -terälaipalla, koska kilpailijoiden laipat eivät sovi Stihlin sahohin.

Huskun ja Oregonin ketjut lyhennettiin 64 lenkistä 60-lenkkisiksi, jotta ne sopivat 14 tuuman laipalle.

Uudet terälaipat keskikoon sahoihin

Uudet Light 04 terälaipat sopivat Stihlin keskikokoisiin moottorisahoihin, ammattilaisten suosimaan Stihl MS 261:een sekä sen ”karvalakkimalli” MS 271:een. Jatkossa nämä mallit vakiovarustellaan 14 tuuman Light 04 -laipoilla.

Uutuuslaipat ovat entistä kevyempiä ja kapeampia. Solakka terälaippa helpottaa pistosahauksia.

Tällä hetkellä Light-laippoja on saatavana 14- ja 16-tuumaisina, myöhemmin tarjolle tulevat myös 18- ja 20-tuumaiset laipat. Stihlin valmistamat laipat sopivat vain Stihlin sahoihin.

Julkaistu Metsälehdessä 9/2020.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat