”Tässä työssä ei säätä voi valita”

Eräkuvaaja Juha Korhosella on makuupussissa pari kiloa kameran akkuja.

Eräkuvaaja Juha Korhonen
Järjestelmäkamera on maastossa suurta kuvauskameraa näppärämpi. Sillä voi kuvata televisio-ohjelmiakin, Juha Korhonen kertoo. (Kuva: Harri Mäenpää)

”Olen harrastanut metsästystä 13-vuotiaasta. Salainen tavoitteeni oli päästä mukaan Ylen Erätulilla-ohjelmaan.

Haave muuttui todeksi vuonna 2005. Pääsin silloin ohjelmaan harjoittelijaksi ja toiseksi kuvaajaksi. Viimeiset kaudet vuoteen 2014 asti olin pääkuvaaja.

Noista ajoista alkoi myös yhteistaival Mikko ”Peltsi” Peltolan kanssa. Parhaillaan kuvaamme sarjaa Peltsin erämaat -työnimellä. Ohjelma tulee ulos syksyllä 2020.

Vaikka olen kuvannut vuosien varrella kaikkea mahdollista, minut mielletään usein eräkuvaajaksi. Maastossa kuvaaminen eroaa paljon studiokuvauksista. Studiossa hallitset itse olosuhteita ja rakennat tilanteet luontaisiksi valojen avulla. Luonnossa olet sitä vastoin olosuhteiden armoilla.

Säätä ei voi muuttaa. Siihen on vain varustauduttava oikein.

Vaatetuksen ohella pitää miettiä, millaista kalustoa mukanaan kuljettaa. Maastossa kalustoa usein hajoaa ja on mietittävä, miten laitteet kestävät. Aina ei ole saatavilla sähköä tai lämpöä, mutta kamerat ja akut on pidettävä lämpiminä ja toimintakuntoisina. Siksi makuupussissa on yökaverina parhaimmillaan pari kiloa akkuja.

Tässä työssä toimiston seinätapetit vaihtuvat usein – tie vie ympäri maata kaikkina vuodenaikoina. Luonto ja metsä ovat rauhallisuuden tyyssijoja, vaikka kuvauksissa on yleensä aina kiire ja painetaan pitkää päivää. Kauniit paikat jaksavat edelleen sävähdyttää.”

Julkaistu Metsälehti Makasiinissa 8/2019.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat