Hannun hintaseuranta: Metsätilamarkkinoiden yleiskatsaus 2019 – kuuden prosentin nousu

Metsätilojen hinnat nousivat viime vuonna keskimäärin kuusi prosenttia. Noususta suurin osa selittyy puuston arvon muutoksella.

Erityisen haluttuja ostokohteita ovat hoidetut tilat, joissa on runsaasti arvokasvua eli siirtymää kuitupuusta tukkipuuksi. Kuva: Hannu Liljeroos
Ladataan...

Kommentit (2)

 1. Hei Hannu

  Hienoa, että olet jaksanut kerätä näitä kauppahintatietoja, kiitos siitä.

  Kun katselin tätä artikkelia jäin miettimään näinköhän metsätilojen reaalinen hinnannousu pohjautuu pääasiassa arvioinnissa käytetyn puun hinnan nousuun 2019?

  Itse olen käyttänyt reaalisen hinnannousun karkeaan arviointiin miten kokonaisarvon korjaus on muuttunut kaupoissa. Vaikka tuo summa-arvomenetelmä onkin onneton, tässä sen tietoja voi hyvinkin käyttää kun vuosittain on oletettavaa, että menetelmää käytetään vertailukelpoisesti. Tällöin ei tarvitse mitenkään lähteä arvioimaan hehtaarihinnan, puukuution ja käytetyn puunhinnan kautta reaalisen metsien hinnan nousua.

  Kun laskin nopeasti päädyin siihen, että metsätilojen reaalinen hinnannousu vuonna 2019 oli välillä 3,7 – 4,1% (riippuen käyttääkö painotettuja vai alueellisia keskiarvoja.

  Kun itse arvioit, että suurin selittävä tekijä metsän hinnan nousussa olisi arvioinnnissa käytetyn puun hinnan nousu 4,9%, et ilmeisesti huomioinut tukkipuuosuuden nousua. Jos se huomioidaan päädytään siihen, että puun hinnannousu selittää noin 3% hinnannoususta ja siten sinun tavallasi laskien metsätilojen reaalinen hinnanousu olisi 6-3%=3%.

  Itse uskon enemmän tuohon 4% reaaliseen hinnannousuun.

  Näiden lukujen valossa on käsittämätöntä miten korkealle metsän reaalinen hinta on noussut.

  4%:n hinnannousu laskee metsäsijoituksen metsätaloudellista tuottoa noin ostajalle noin 0,2%. Kun laskin mitä se tarkoittaa tämän hetken metsäsijoituksen oletustuotolle päädyn arvioon:

  Etelä-Suomi 2,8%
  Keskinen Suomi 2,8%
  Pohjois-Suomi 1,8%

  Tosin viime vuonna Pohjoisen Suomen hinnannousu on ollut selvästi suurempaa kuin muualla. Toisaalta em. luvut voivat olla hieman suurempia jos otetaan huomioon metsän kasvun pienoinen kiihtyminen.

  Ihmettelen suuresti miten metsärahastojen sijoitusammattilaiset maksavat käsittämättömiä hinta ja ja puhuvat edelleen kulujen jälkeen 3-4% tuottotavoitteesta !

  Olisi hienoa jos mahdollisimman pian metsätilojen kauppahinnat voisivat olla anonyymeinä avoimina tietoina kaikkien käytettävissä (tämä kanavoituu MMM:n, MML:n ja myös metsälehden suuntaan).

  Hyvää alkanutta metsävuotta 2020

  Pentti kurki

 2. Hannu Liljeroos

  Hei Pentti

  Mukavaa että kommentoit katsaustani. Tätä metsämaan hinnan nousua voi selittää monen muuttujan avulla eikä liene yhtä oikeaa.

  Vuonna 2018 metsämaan keskihinta oli seurannassani pinta-aloilla punnittuna 3069 euroa ja viime vuonna 3467 euroa. Nimellinen nousu oli siis 13 prosenttia. Kun otan huomioon puumäärän viiden motin ja tukkiosuuden parin prosentin kasvun, niin arvioin reaaliseksi hinnan nousuksi noin kuusi prosenttia.

  Datassani tila-arvioista kerätty puuston arvo nousi 4,9 prosenttia (2018-28,8 e ja 2019-30,2 e) eli suurin osa metsämaan hinnan noususta vaikuttaa juontuvan puuston arvon lisääntymisestä kuten kirjoitin.

  Koska datan tukkiosuus kasvoi pari prosenttia, sen vaikutus puuston arvon noususta on noin puolet. Eli kantohintojen muutos on nostanut puuston arvoa mainitsemasi noin 2,5-3,0 prosenttia.

  Katsauksessani puuston arvo tarkoittaa siis tila-arvioista kerättyä puuston arvoa. Sen muutoksiin vaikuttavat kantohinnat, puutavaralajien osuudet ja odotusarvolisät. En ole kerännyt erikseen odotusarvolisiä enkä puutavaralajeja, mutta suuressa aineistossa ne lienevät aika lailla vakioita.

  Seuraavassa katsauksessa tarkastelen metsämaan hintamuutoksia eri maakunnissa. Tällöin tutkin myös hintakertoimien muutoksia. Viime vuonna hintakertoimet nousivat useimmissa maakunnissa. Suurin nousu tapahtui Kainuussa, missä kerroin nousi 0,87:stä 1,03:een!

  Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, jos aineistoni olisi avoimesti kaikkien saatavilla. Tästä on ollutkin puhetta, mutta sen pidemmälle asia ei ole edistynyt. Datastani kiinnostuneet voivat ottaa suoraan minuun yhteyttä, niin muokkaan tilauksen mukaista dataa.

  On mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea tilamarkkinoilla tapahtuu tänä vuonna.

  Hyvää alkanutta vuotta kaikille lukijoille!

  yt: Hannu Liljeroos

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Me

Kuvat