Tuhansien kuutioiden tykkytuhot

Märän ja raskaan lumen aiheuttamat haitat vähenivät viikonloppuna Suomussalmella, metsänhoitoyhdistyksestä arvioidaan.

Tykkylumen aiheuttamat pulmat ovat hieman helpottuneet Kainuussa. Lunta puissa on edelleen paljon, mutta pakkasen myötä se on keventynyt eikä tartu märän lumen tapaan puihin.

”Mutta jos tulee uusia sateita ja sää lämpenee, tilanne voi muuttua”, Ylä-Kainuun metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Paavilainen kertoo.

Tykkytuhot ovat kiusanneet etenkin Ylä-Kainuun yhdistyksen aluetta eli Suomussalmea. Tuhojen kokonaismäärää on tässä vaiheessa vielä vaikea arvioida, sillä metsässä ei ole päästy juuri käymään. Puhutaan kuitenkin tuhansista kuutiosta, todennäköisesti jopa kymmenistä tuhansista.

Paavilaisen mukaan metsissä on monenlaista tuhoa: Yleisin tuho on yksittäiset kaatuneet ja katkeilleet puut, tyypillisesti muutamia puita hehtaarilla. Paikoin puuta on mennyt nurin enemmänkin.

”Jossakin joudutaan tekemään ehkä pieniä aukkoja”, Paavilainen toteaa.

Älä korjaa linjojen päälle kaatuneita puita

Sähkökatkojen määräkin on saatu alueella laskuun. Uusia sähkövikoja ei viikonloppuna ole juuri tullut ja vanhoja on saatu korjattua. Sähköverkkoyhtiö Loisteella on ollut korjaustöissä yhteensä 300 sähkömiestä, metsuria ja motokuskia. Sähköä vailla oli alueella maanantai-aamulla enää viitisenkymmentä asiakasta sähkökatkokartan mukaan.

Sähkölinjoille kaatuneista puista pyydetään ilmoittamaan yhtiölle. Omatoimisesti ei puita saa ryhtyä poistamaan työn vaarallisuuden takia, yhtiöstä muistutetaan.

Sunnuntaiyöllä riehunut Aku-myrsky aiheutti sen sijaan tuulituhoja länsirannikolla. Roudattoman ja märän maan arvioitiin lisäävän tuhoja.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat