Keskustelut Metsänhoito Alikasvoksen säästäminen

  • Tämä aihe sisältää 224 vastausta, 31 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta sitten AvatarJovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 224)
  • Alikasvoksen säästäminen

    Naapuritilan omistaja päätehakkasi noin hehtaarin rauduskoivikkonsa ja oli teettänyt hakkuun manuhakkuuna. Samassa yhteydessä hakattiin männikköä motolla. Mitä etuja tässä saavutetaan? Koivikon alla ollut kuusialikasvos oli säilytetty, mutta onnistuuko alikasvoksen suojelu lopulta paremmin metsurityönä vai motolla? Onko metsurityöllä muita puoltavia tekijöitä?

  • sitolkka

    Se risteytyminen on asia, josta ei oikein metsätutkimuksen kehitysmaa Suomessa tunnu löytyvän tietoa. Toisaalta sekä hieskoivussa että rauduskoivussa on niin suurta luontaista vaihtelua ulkomuodossa, että joskus pitää hyvin tarkkaan katsoa kumpi tämä onkaan.

    Jätkä

    Jos koivu on hyvän runkomuodon omaava ja kasvaa hyvin, niin onko sen niin väliä, kumpaa lajia se on?

    Kun turvemaalla on koivunvesakko päällänsä ja siitä aletaan kasvattamaan puustoa, niin tärkeintä on aina se, että osuisi valinta siemensyntyiseen koivuun, eikä vesasyntyiseen. Vesasyntyisessä on aina toispuoleinen juuristo, eikä se pysy pystysuorassa, vaan kallistelee ja näin kehittyy mutkaiseksi.

    metsä-masa metsä-masa

    Aliskasvuston huomioiminen saadaan mototyönä tehtyä jopa paremmin    kuin metsurityönä. Ja kustannuksiltaan motolla tehty työ on halvempaa verrattuna metsurityöhön.

    Ammattitaitoinen ja vanerinlaatuun perehtynyt metsuri saa paremman tukkiprosentin  tarkemmalla apteerauksella, oksakiehkurat, mutkat ja pituusmittojen tarkempi hyväksikäyttö. yleensä ero on n. 15-20 %

    Puuki

    Ei käyttöominaisuuksien puolesta ole mitään eroa onko koivu hies vai raudus, jos muuten laatu vain on hyvä. Eikä niitä aina erota pystypuunakaan, jos on latvus korkealla kesällä tai tyvi lumihangessa talvella. Jos ovat irrallisina tukkeina, voi olla vielä vaikeampi erottaa muita kuin tyvitukkeja.

    Loimukoivu on muuten komian näköistä huonekaluissa lakattuna pintana. Joskus vahingossa mennyt halkonakin ko. arvopuuta. Siinä meni kyllä hyvää puusepän puuta  hukkaan mutta ei niitä kovin paljon onneksi ollut; ehkä omaan käyttöön olisi kannattanut erotella.

    Vanerista saa täällä korkeintaan 40 € /motti pystyhintana.  Ei oikein viitsisi sillä hinnalla myydä , kun melkoinen määrä lähtisi sekametsässä kasvanutta puusepille omiaan olevaa  10-15 m/puu  oksatonta ja suoraa tukkiakin.

    uudehko metsänomistaja

    Minulla on parin hehtaarin päätehakkuusen menossa oleva koivikko. Sen  juurella on tiheä (?) maksimissaan noin 4 m kuusikko, jota olen joutessani silloin tällöin harvennellut, tarkoituksella antaa taimille hieman elintilöaa. Mietiskelen voisinko koivun hakkuusta säästyä joitain kuusikosta.

    Kuinkahan paljon mototyö hidastuisi, jos kaadettavat koivut karsisi ensin pystyyn? Toisin sanoen minimoisi oksaisen kuusenrungon liikuttelun vaakasuorassa, Minkälaisia arvioita voisi esittää työtuloksesta koivikon hakkaamisesta kyseisellä tavalla verrattuna normaaliin menetelmään? Onko jollakin käytännön kokemuksia?

    Toisaalta miten arvelettu kuusettuneen koivikon aluskuusikon vaurioiden eroavan kyseisellä menetelmällä? Onko jollakin kokemuksia on kyseisen työjärjestyksen tuloksista verrattuna tavanomaisiin menetelmiin?

    Miten vuodenaika tai lumisuus vaikuttaisi tulokseen? Entä kuusikon suuruuden vaikutus tuloksiin? Muuta huomioitavaa?

     

     

     

    MaalaisSeppo

    Minun tapauksessa koivikon hakkuu on elokuussa, kun koivut ovat lehdessä ja aluskuusten latvakasvu puutunut. Näin aiemmin tehty harvennuskin onnistui. Onneksi koivut ovat karsiutuneet n 8 m korkeuteen, joten koivujen oksat eivät helposti osu kuusiin.

    Burl

    Hieskoivu saattaa olla jopa rauduskoivua parempilaatuista siinä mielessä, että se on yleensä suorasyisempää. Tämä on helppo havaita puita pilkkoessa ja ristikkoa pinon päähän latoessa.

    Hieskoivukin kasvaa vaneripuun mittoihin, mutta ei toki yhtä nopeasti ja isoksi, kuin rauduskoivu.

    Arvelen, että raudus- ja hieskoivun risteymiä esiintyy paljon. Lehden muoto on äärimmillään aivan erilainen, kuten palstan väki yleisesti tietänee. Näiden välillä on paljon eriasteisia välimuotoja, jolloin lajinmääritys on vaikeaa. Samoin kaarnoittuminen, hartsinystyrät, latvuksen muoto, lehdistön värisävy ja oksiston tiheys sekä puun kasvu erilaisilla kasvupaikoilla sijoittuu ääripäiden väliin.

    Mahtaako nämä mahdolliset risteymät sitten olla lisääntymiskykyisiä?  Mahdollisesti kyllä, mutta koska puhdas raudus menestyy kivennäismailla selvästi paremmin ja hies suomailla, aidot muodot säilyvät. Muutoinhan lajit olisivat jo sekoittuneet keskenään. Tämä on spekulaatiota, mutta satoja tuhansia koivuja taimikonhoitopalstoilla silmäilleenä olen miettinyt asiaa paljon.

    Uudehkolla metsänomistajalla pitää olla pitkä varsi oksasahassa tai pylväskengät, jotta karsinta-hanke onnistuisi. Viime viikolla hakattiin noin kolmemetrisen kuusikon päältä 25-metrinen koivikko koneella. Hakkuun alkua olin seuraamassa ja näytti onnistuvan tyydyttävästi. Lopputulos selviää kokonaisuudessaan konsa paikalle taas pääsen ja hangen alla on jonkin verran vielä pientä tainta. Pitää kuitenkin varautua täydentämään aukkopaikkoja. Jo puukasat vaativat aikamoisen tilan ja syntyvät ajouran varteen silloin, kun oksat karsitaan uralle. Puomin alle puitaesaa oksakasa taas tulee palstan puolelle ja peittää taimet alleen. Kuski näytti vahtelevan tekniikkaa tilanteen mukaan.

    Tukkimiehentäistähän ei ole suurta vaaraa muokkaamattomaan maahan istutetuille taimille, kun havupuukantoja ei juuri ole. Särkyneet taimet pitää raivata tietysti pois ja taimikko muutaman vuoden päästä lopulliseen kasvatustiheyteen.

    Maksimissaan tuuman verran kovaa lahoa koivun kaatoleikkauksissa näkyi (ei vaikuta apteeraukseen), eli hyvä aika päätehakkuulle. Ikää arviolta 55 vuotta ja paksuutta noin 32 cm. Oksisto vielä hienoa, puut näytti juoksevan kourassa hyvin ja rungot karsiutui kerta-ajolla.

    Taimikolle, työn tuottavuudelle ja tukkiprosentille paksuoksaisuus tekee hallaa. Kun puita joutuu ajamaan kourassa edestakaisin, rassaa pitkät ja paksut oksat taimia lakoon, aikaa tuhraantuu ja oksaisuuden takia vaneritukin laatu ei täyty. Tukkiprosentti selviää aikanaan mittaustodistuksesta, mutta odotan sen olevan noin 70 %.

    Paras hetki alikasvoskuusikon vapauttamiselle olisi ehkä metrin pituusvaihe, mutta koska valtapuuston paras arvokasvu voi olla käynnissä ja taimikko harvoin on pituudeltaan tasaista, hyväkasvuisena se tässäkin venyi pidemmäksi. Tässä mielessä koivikon ensiharvennuksessa alikasvostaimikkoa ei välttämättä ole vielä järkevä vaalia. Metrinen taimikko parhaimmillaan voi jäädä hangen alle ja säilyy ehjänä myös koneen mahan alla. Kohdatessaan kaadettavan puun taipuu, muttei mene rikki. Kevättalven plussakeliä pidetään parhaimpana hetkenä näille savotoille, mutta myös loppukesä on otollista aikaa, kuten MaalaisSeppo perusteluineen esitti. Kovilla pakkasilla latvoja katkeilee herkästi, alkukesästä kuori on irti, latvakasvain puutumaton eli pehmeä, kuten myös lumien sulamisen jäljiltä märkä maaperä.

    Alikasvoksen laadussa en näe riskejä. Mistä lahoa olisi tullut ja jos olisi, asia selviää raivuulla ja suunnitelmaa on vara muuttaa. Jos joku pienen kolhun saanut puu pystyyn pitääkin jättää, kuorivauriosta seuraa todennäköisesti verinahakka tms, ei tyvilaho. Tartunta on kuitenkin epätodennäköinen, haava yhtä aikaa kuivuu kevätahavassa ulkoapäin nopeasti ja pihkoittuu sisältäpäin. Menee vielä kuukausi, kunnes itiöitä ilmaan ilmaantuu.

    Edit: Uusi metsänomistaja siis tarkoitti, että koivut pystykarsisi motolla. Se ei taida nykykoneilla onnistua, kun puomi on rakennettu niin, ettei sillä kovin ylös yllä, konetyypistä riippuen ehkä noin neljään metriin.

    Tolopainen

    Koivuja on yleensä jätetty liikaa kaksjakoiseen metsään. jos niitä olisi vähemmän voisi antaa olla kuusikon ensiharvennukseen asti. Mitä noita ylispuita olen moottorisahalla kaatanut kaksi kaadettua koivua ja yksi oksiaan menettänyt kuusi on  suhde, latvat yleensä jää ehjäksi. Motolla jälki saattaa olla hyvinkin surullista, jos koivuja on runsaasti ja kiireinen kuljettaja, voi varautua siihen, että jää vajaatuottoinen alue.

    metsuri/mo

    Niille, jotka pohtivat, voiko raudus- ja hieskoivu risteytyä keskenään: Eivät yleensä koska rauduksella ja hieksellä on eri kromosomimäärä ja erityinen risteytymisenestomekanismi.

    Tämmöstä faktaa löytyi vanhasta viherpihalehden (v.2006) koivuista kertovasta artikkelista. Jos jollain on uudempaa tietoa asiasta niin korjatkaa.

    Tolopainen

    Koivuja voi tietenkin pystykarsia kaivinkoneeseen liitetyllä energiapuukouralla ja katkoa latvasta lyhemmäksi. Sen avulla voi myös sitten kaataa koivuja hallitusti, kun sahaa moottorisahalla tyvestä poikki. Peruskoneeksi riittää pienehkö kapea kone n.10t painoluokassa.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 224)