Keskustelut Metsänhoito hankintahakkuut

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 372)
 • hankintahakkuut

  Merkitty: 

  Kuinkas moni vielä tekee hankintahakkuita moottorisahalla ja minkälaisia savotoita. Itse tulee aina noin 100 mottia talven aikana harvennuksia sahattua.

 • pihkatappi pihkatappi

  Palstalle kasaus toimii, kun on oikea metsäkone ajossa ja kun oikeasti lähtee paljon puuta, se on välttämätönkin, kun kaikki tavra ei mahu uran varteen.

  Hankintahakkuussa ollaan valosa aika, tarkoitus tehdä parilla eri paikkakunnalla. Nyt on mielenkiintoinen ensharvennus kuvio, 3500 runkoa/ha lähtötilanne ja 1000 runkoon tuon olen laskenut. Joitain isoja mutkaisia kun olen poistanut, niin vuosilustot ovat sentin kannolla, No on siinä paljon myös alikasvos kuusta, joista tulee yhtä kuitu pölkkyä. Sekametsä suorine hieskoivuin ja mäntyin sekä kuusten kesken.

  Vaikea sanoa mitä tulee motteja, olen tehnyt samalla polttorankaa, kun sitä tulee helposti ja ei tuolla rankojen seassa muuten pääse takaisin repulle. Aluksi sahailin ms200:lla, mutta nyt olen käyttänyt Husqvarnan 357 sahaa, 5 tankillista päivässä kahdella teroitus ja palastelu tauolla. Pikku Sthliä saa teroitella kokoajan. Ehkä tuo Huskussa oleva ketju pysyy paremmin terässäkin, kun tuntuu että ei paljon tilanne muutu vaikka kahden tankillisen jälkeen teroittaa, Stihlillä sen eron huomaa kyllä. Kelit oli alkuun erinomaisia, nyt enempi sateisia ja sumuisen hämäriä, mutta eipä mene aika sitten nuotiolla istuskellessa, kun tuulessa ja sateessa se nuotio ei ilman laavua tai kotaa juuri selkää lämmitä.

  Tolopainen

  Minulla on yksi puhdas kuusikko tulossa ensiharvennukseen ikä 25v. Tiheys on alle 2000kpl/ha. Mitään alikasvosta ei ole vain sammalta. Tyvet lähes 20cm, tulee jo pikkutukkia.  Menee yhdellä harvennuksessa päätehakkuuseen. Vuosokasvu on nyt 10m3/ha, vuosilustot on pari senttiä. Lepät kaadoin alueelta 10v sitten, mitään kantoversoja ei ole tullut, kun ei ole riittävästi valoa. Kuusikossa ei tarvitse olla mitään muuta puulajia.

  harrastelija harrastelija

  Tolopaisen metsikön kasvu on kyllä huippuluokkaa Suomessa!

  Minkä kunnan alueella? Katsoin tuossa Kärkölän keskimääräistä kasvua, niin euroiksi muutettuna sieltä löytyi lähes 200 €/ha-vuosi. Eli kuituna se vastaisi n. 10 m3/v.

  Tuo 2 cm:n vuosilusto tuntuu aivan hurjalta, sehän tekee halkaisijaan 20 cm jo 5 vuodessa?.

  pihkatappi pihkatappi

  Metsikkö on ehkä kasvanut keskimäärin lähes 10 mottia vuodessa paakkutaimesta 25 vuotiaaksi, mutta nyt kyllä kasvaa yli 20 mottia vuodessa jos lustot tuota luokkaa.

  Jätkä

  Lusto voi olla kaksi senttiä tyveltä, mutta epäilen vahvasti kahta senttiä löytyvän edes D 1,3 korkeudelta. Kasvu on varmaankin reippaasti yli 10 kuutiota vuodessa nyt, kun puut ovat hilpeimmässä kasvussaan.

  Lievä koivusekoitus kyllä lisäisi kasvua jonkin verran, ehkä jopa 20 %.

  oppipoika

  Itse viime talvena harventelin pellonpohja kuusikkoa 18 vuoden iässä tyvet olivat noin 20-25cm halkasialtaan lustot olivat parin sentin luokkaa. Pituutta yli metri vuoteen. Mutta harvennus tuli tehtyä pakon edessä. Mustakoro iski kuusikkoon niin harventelin mustakoro puut pois.

   

  Jätkä

  <div class=”comment__text”>

  Itse viime talvena harventelin pellonpohja kuusikkoa 18 vuoden iässä tyvet olivat noin 20-25cm halkasialtaan lustot olivat parin sentin luokkaa. Pituutta yli metri vuoteen. Mutta harvennus tuli tehtyä pakon edessä. Mustakoro iski kuusikkoon niin harventelin mustakoro puut pois.”

  </div>
   

  Jokin ei nyt natsaa. Jos puu on kasvanut 18 vuotta paksuutta 4 senttiä vuosi, niin onhan se  paksumpi kuin 25 senttiä?
  <div class=”comment__text”></div>

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Hankintahakkuuta olen vuosittain tehnyt,joskin nykyään melkovähän.Lunta en lapioi,joten silloin lopetan.Pääsääntöisesti koivikoiden ensiharvennuksia,samalla otan latvat hakepuuksi omaan käyttöön.Raivaussahahommat pääurakkana itsellä nykyisin ,hankintapuut käteiskauppana lisänä sitten.

  Tolopainen

  Sehän on täysin kannattamatonta kasvattaa koivuja kuusikossa, kun koivutukkeja ei kukaan osta. Eikä laadukasta tukkia tulisi kuin keskimäärin vajaa kiinto hehtaarilta, niin ainakin tähän saakka on avohakkuissa käynyt. Nykyisin nuokin koivut menisivät kuiduksi, koska koivutukkeja pitäisi olla rakkakuorma, että ne menisivät tukkeina ja hinta nelisen kymppiä. Ei lehtipuu voi lisätä kuusen kasvua, koska ne kilpailevat ravinteista ja valosta, koivut vain tuohoaisivat kuusten latvuksia ja tulisi kieroja puita ja kasvutappioita.

  Jätkä

  Koivulla ja kuusella on juuristo aivan eri kerroksissa, eli ne eivät taistele samoista ravinteista. lisäksi koivun juuristo ”möyhentää” maata tavalla, joka vastaa peltomaan muokkausta.

  Kun puun kokonaismäärä lisääntyy 20 %, niin miten se voi heikentää kuusikon kasvua ja laatua. Kukaan ei ole väittänyt, että koivujen tulisi olla ylispuina. Koivusekoitus on pidettävä taimikosta lähtien korkeintaan kuusikon korkuisena. Kyse ei siis ole verhopuiden kasvatuksesta kuusikon päällä.

  Koivukuidun hinta on samaa luokkaa kuin kuusikuidunkin.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 372)