Keskustelut Puukauppa Hattu kahdella lipalla

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 117)
  • Hattu kahdella lipalla

    Joskus kaukaa näkee asiat paremmin. Kävin metsäasioissa Virossa ensimmäisiä kertoja 2000-luvun aivan alkuvuosina. Ihmettelin suunnattomasti, miksi siellä myydän esimerkiksi harvennettua männikköä kiinteistönä noin 5-7 euroa kuutio. Siis metsää, mistä ei saa seuraavaan kymmeneen vuoteen juurikaan tuloja. Suomessa tuolloin vastaavien kohteiden hinnat olivat vähintään kaksinkertaisia.

    Tähän oltiin kuitenkin Virossa totuttu tuolloin jo vuosien ajan. Ja vaikka tiedonvälitys oli tuolloin jo avointa, niin hinnat pysyivät vuodesta toiseen ja ihmiset tottuivat tähän. Se oli maan tapa.

    Tällä hetkellä täytyy ihmetellä Suomen maan tapaa! Isossa kuvassa pyöreän puun hinnat ovat Suomessa kuin valtion säätelemät. Eivät tunne suhdanteita. Markkinoita yritetään hämmentää tarjoamalla mitä erikoisimpia ”etuja”. Storallahan oli esimerkiksi Lahden MM-hiihtojen aikaan ”kulta-asiakasetu”, että myydessään riittävän suuren harvennusleimikon saa yhden 17 euron lipun  aluekatsomoon.

    Nykyisessä huimassa markkinatilanteessa bonukset kaksinkertaistetaan eli hinta joustaa kuutiolta joitakin kymmeniä senttejä.

    Asian toinen puoli on, että uusimpien hintatietojen mukaan Virossa Paldiskin satamassa koivukuidun hinta on 80 euroa kuutio ja havukuidun hinta 70 euroa kuutio. Ja mihin muualle nämä erät menevät kuin Suomeen ja ehkä Ruotsiin. Tämä hintaräjähdys Virossa on aiheuttanut myös sen, että paikallinen Estonia Cell joutuu ostamaan vähän isomman koivukuidun (latva yli 10 cm) hintaa 87 euroa kuutio jaa haapakuidun jopa 78 euroa kuutio.

    Tukkien hinnathan ovat olleet jo pitkään yli 100 euroa kuutio ja nykyhinta mäntytukille noin 150 euroa sahalla.

    Onko mahdollista, että nyt Suomessa puukaupan suhteen elettäisiin tuota Viron noin 15 vuoden takaista aikaa ja on vain ajan kysymys milloin hinnoittelu vapautuu.

    Tarjontahan on tietysti osa dilemmaa. Kyllä Stora ja UPM rohkenevat ostamaan kuidun vaikka ilmaiseksi, jos antajia on!

    Nykyinen tilanne näyttää olevan Virossa se, että nuo harvennetut männiköt hinnoitellaan vähintään 50 euroa kuutio.

  • Jätkä

    A.Jalkanen:”Olisiko osa tuloksesta valutettavissa kotimaisille maataloustuottajille että he eivät kaikki lopettaisi? Entä metsäyhtiöiden tuloksista puuntuottajille?”

    ”Kaikkihan me samassa veneessä ollaan”… Elintarviketuottajilla on käytännössä sama tilanne kuin Puunmyyjillä – teoriassa.

    SOK ja Kesko tekevät loistavaa tulosta, mutta polkevat tuottajahintoja ”omilla” tuonti-tuotemerkeillään.

    Osa niistä on hyvinkin laadukkaita, mutta SOK:lla on kyllä hankinnasta vastaavalla ollut makuaisti turrutettuna joissakin tuotteissa.

    Poikkeuksena tuossa touhussa esiintyy LIDL, jonka tuontitavara on laadultaan vähintään Kotimaisen veroista ja yleensä parempaa – ja edullisempaa.

    Lisäksi noissa kahdessa liikkeessä olen havainnut hyvinkin voimakasta hintojen nousua monessa tuotteessa. Esim eräs tuote K- kaupassa on noussut tämän vuoden aikana 68,9 %. Eräs toinen tuote S-kaupassa n. 30 % !

    En väitä, ettei Litlissä olisi myös tapahtunut koviakin korotuksia mm kahvin hinnassa, mutta sehän on kallistunut joka paikassa.

    Lisäksi – kun on marisemaan alettu: Hedelmien laatu on kaupoissa suorastaan romahtanut. Kunnollisia päärynöitä en ole löytänyt mistään, appelsiinit ovat omituisia, kovakuorisia koppuroita, joita ei voi enää lohkoa ehjinä viipaleina, vaan ne repeävät, kun alkaa halkoa, Omenat ovat vielä surkeampia kuin päärynät. Banaaneissa esin luomubanaanit kehnoja, reilun kaupan myös. jne”

    Visakallo Visakallo

    Teukka on täällä palstalla ollut tuontielintarvikkeiden asiantuntija ja niiden puolestapuhuja. Olisikin mielenkiintoista kuulla hänen näkemyksensä ja ratkaisuehdotuksensa nykyiseen ruokatilanteeseen.

    oksapuu

    Vanhoilla hinnoilla ostetut tuotanto-panokset on nyt laitettu kiertoon. Toivottavasti tulee hyvä sato…

    Eräs poliitikko tuossa juuri sanoi että kolmen lämpimän aterian jälkeen alkaa anarkia…

    Puuki

    Treepula-hintatilasto . Uusi hintatilastosivu avattu.(ML-U).      Tienvarsikeskihintoja eri maista.  Esim. havutukit ; Suomi 68 rahaa, Viro 95, Latvia 117 , Liettua 105, Saksa 115 jne.   Ruotsissa ja Suomessa alehinnat  (kuten melkein aina ennenkin).   Laatu ja hyvä hinta ei näy kohtaavan , meneekin toisin päin; keskimäärin paksuoksaisemmat ja mutkaisemmat tukit arvotetaan etelämpänä korkeammalle kuin perempilaatuiset täällä.  (Tai sitten joku vetää välistä ja ostaa täältä laatupuut puoli-ilmaseksi ja vie niitä etelään).  Noin 15-20 pinnaa voittoa vähintään , jos ostaa tukit täältä, kuljettaa rannikolle ja meritse esim. Latviaan.

    Apli

    Miksei mhy kenttä aktivoidu tässä?

    Visakallo Visakallo

    Tienvarsihinta ei aina välttämättä kerro kovin hyvin kunkin maan puunhinnasta. Korkea tienvarsihinta kun voi johtua myös tehottomasta puunkorjuusta.

    Jovain

    Sahapuu lajitellaan ja käytetään tarkkaan. Tuotteen jalostaminen alkaa jo metsässä ja jatkuu vastaanottajan lajittelulinjastoilla, joihin on investoitu. Parhaat laadut menevät vientiin ja huonommat laadut jäävät kotimaan markkinoille. Tuskin suomalaista laatupuuta alihintaan viedään.

    mehtäukko

    ”…lajittelulinjastoilla..” Tuo olikin uutinen!

    Jätkä

    mehtäukko. Niin meinaat, että tuli ihan puskista, että lajittelulinjastossa voi myöskin lajitella.

    Totuuden nimissä se on kyllä ennenkuulumatonta, että lajitteluosato lajittelee. Pannaan vielä superuutinen: Puutavarakuivaamossa on tehty ympäristörikos – siellä on kuivattu puutavaraa!

    Jovain

    Kummasti mm. kenttäsirkkeleillä tuli käyttöä viime talven aikana.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 117)