Keskustelut Metsänhoito Havupuiden raivaus kesäaikaan?

  • Tämä aihe sisältää 98 vastausta, 38 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten AvatarMaraKet toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 98)
  • Havupuiden raivaus kesäaikaan?

    Olen tässä jo muutaman päivän raivannut 11 vuotta sitten istutettua kuusentaimikkoa. Alueella on jonkinverran luont. syntynyttä mäntyä ja lehtipuita, jotka eivät vielä ole haitanneet kuusten kasvua. Taimikon pituus on jo 4-6 metriä, joten kasvu on suorastaan huippu hyvä. Taimikon tiheys on sitä luokkaa että seassa olevia ”räkämäntyjä” ja epäkurantteja kuusiakin saa poistella huoletta. Sekä tietenkin lähes kaikki lehtipuut poistan.
    Mutta kun rupesi nupissa pyörimään ajatus että olisiko pitänyt tämä savotta jättää syksyyn? Mahdollisen juurikääpä-, tai muun lahottajasienivaaran takia?

  • Apli

    Sen yli 40v mitä metsiä hoitanut niin yhtään lahon tai tautien lisäystä en ole saanut aikaan raivaamalla kaikkia puulajeja kaikkina aikoina, on reheviä ja vähemmän reheviä maita ja tavoite on yleensä aina rehevillä mailla sekametsä..

    Puuki

    Kun talvisin on vähintään 0,5 m lunta , on talviraivuu yleensä poissuljettu vaihtoehto. Silloin sopii tehdä esim. puun korjuuta pehmeillä mailla .

    Jätkä

    isaskar keturi:”Niin selvä lienee tutkimusten perusteella, että sieni voi tarttua jo pienen puun kannosta. Toinen asia on, tarttuuko? ”

    Kysymys ei ole niinkään siitä, että mistä sieni tarttuu, koska itiöitä on ilma ”täynnä”, vaikka sientä ei ole näkynyt lähimaillakaan. Tuuli tuo niitä kyllä riittävästi. Kyse on siitä, että itiöt tartuttavat taudin terveisiin tuoreisiin kantoihin, jotka pitäisi suojata.

    Aika yksinkertainen lisävaruste olisi asentaa suutin kolmavaihteen tai sektorisuojan kupeeseen, siihen ohut letku, johon vasemman käden peukalolla paineltavalla napilla ohjattaisiin litkua, jnka säiliö voisi olla valjaisiin taikka sahaan kiinnitettynä.

    Kantokäsittelylaitteet on herätettävä henkiin uudestaan, nyt vaan ei ole kyse myrkyistä, vaan ”ympäristönsuojeluaineesta”.

    urbo urbo

    No nyt tekniikan ihmelapsi jätkä taas innovoimassa

    Metsuri motokuski

    Niimpä. Ei muuta kuin pumppaamaan. Eihän sillä metsurireppanalla olekkaan tarpeeksi kantamista.  Voisihan se muutaman litran kanto käsittelylitkua kantaa mukanaan.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Jätkän idea ei ole aivan uusi. Martinkin vajasta löytyy tuollainen, joskin vähälle käytölle on jäänyt.

    finna.fi/Record/lusto.M011-393773

    Martti

    Gla Gla

    ”Eihän sillä metsurireppanalla olekkaan tarpeeksi kantamista.”

    Mitä esität vaihtoehdoksi? Tosin jos minä jaksan kantaa tyhjäpainoltaan 9,4 kilon raivuria, oikealle metsurille luultavasti lisäpaino tuskin on ongelma, jota voi pykälää kevyemmällä raivurilla kompensoida.

    Metsuri motokuski

    Esitän että ei tehdä kärpäsestä härkästä. On sen verran tullut työkseni raivaussahas kanniskeltua että ei pätkääkään lisäpainoa tarvii.  Toisekseen jos taimikonhoitoa tekee niin 97 % poistaa lehtipuustoa ja loput yksittäisiä rinnakkaisia havupuita. Täytyykö näiden takia sitä litkupulloa kantaa joko valjaissa tai sahassa niin kuin jätkä kirjoitti. On ihan eri asia raivata 200 ha kuin 20 ha kesässä

    Gla Gla

    Onko sinulla näyttöä siitä, että kyse on kärpäsestä? Täällä tavanomainen määrä lahoa kuusikon päätehakkuussa on 20% ja tilanne sekä pahenee koko ajan, että peurakannan tavoin leviää muualle Suomeen.

    Metsuri motokuski

    Varmaan se teillä voi olla noin. Täällä se ei ole. Teidän täytyy sitten siellä kantaa vetenne. Yleistää ei voi tässäkään tapauksessa.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 98)