Keskustelut Metsänhoito Havupuiden raivaus kesäaikaan?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 98)
  • Havupuiden raivaus kesäaikaan?

    Olen tässä jo muutaman päivän raivannut 11 vuotta sitten istutettua kuusentaimikkoa. Alueella on jonkinverran luont. syntynyttä mäntyä ja lehtipuita, jotka eivät vielä ole haitanneet kuusten kasvua. Taimikon pituus on jo 4-6 metriä, joten kasvu on suorastaan huippu hyvä. Taimikon tiheys on sitä luokkaa että seassa olevia ”räkämäntyjä” ja epäkurantteja kuusiakin saa poistella huoletta. Sekä tietenkin lähes kaikki lehtipuut poistan.
    Mutta kun rupesi nupissa pyörimään ajatus että olisiko pitänyt tämä savotta jättää syksyyn? Mahdollisen juurikääpä-, tai muun lahottajasienivaaran takia?

  • Metsänmies

    Olen Aplin kanssa täysin samaa mieltä. Vuosikymmeniä olen raivaillut taimikoita läpi kesän, istutusajat poislukien. Eteen ei ole tullut tapauksia, että metsä olisi tuhoutunut vääränä ajankohtana tehdystä raivaustyöstä johtuen. En tietenkään väitä, etteikö jossain tapauksessa vahinkoa voisi tullakin, mutta yleistä se ei ole. Katsoin vanhaa tilastoa (vuodelta 2018). Luonnonvarakeskuksen mukaan hoidon tarpeessa olevia metsiä oli tuolloin 800000 hehtaaria. Määrä lisääntynee koko ajan. Luulen, että laajemmassa mittakaavassa metsien hoitamattomuus on suurempi ongelma, kuin väärä hoidon ajankohta. Vielä suorittavassa työssä olevana luin kauhulla Jätkän kommentta kantokäsittelylaitteiden asentamisesta raivaussahaan. Olen aikoinaan kannellut moista lisäpainoa ja Herra varjele, että sitä aikaa ei enää tulisi, että vielä joutuisin tuon värkin sahaani virittelemään. Puuhastelijoille ehkä homma sopii, mutta ei niille, jotka tekevät töitä ammatikseen. No, asiahan riippuu tietysti siitä , mitä tuosta maksettaisiin. Luulen kuitenkin, että hinta olisi liian korkea maksajalle ja pieni suorittajalle.

    Metsuri motokuski

    Tuohon kirjoitukseen ei voi kuin yhtyä. Harrastelijat ja ammatikseen tekevät ovat niin eri sarjoissa. On sitten kyse raivauksesta tai hakkuusta.

    Gla Gla

    Tai sitten ajoittaa työn pienemmän riskin aikaan, jos lisäpaino tuntuu kohtuuttomalta.

    Kun itse puran rästikohdetta, en tyydy huonoon raivaukseen (parempi kuin ei tehdä ollenkaan), vaan otan tavoitteeksi tehdä raivauksen hyvin. Toki tässä asiassa pelaan varman päälle, mutta koska tiedämme juurikäävän poistamisen työläyden, varovaisuusperiaate on mielestäni perusteltu.

    Sitten kun hakataan lahoa kuusikkoa, selityksiä laholle kyllä löytyy. Mutta ei omista raivauksista. Muualla Suomessa kannattaa katsoa vuosikymmenien päähän, koska juurikääpä leviää koko ajan kohti pohjoista. Se, että Keski-Suomessa on hakannut terveen kuusikon ja ensi kesänä raivaa havupuutaimikkoa, ei ole tae seuraavan päätehakkuun tuloksesta. Ilmaston lämpeneminen kiihdyttää juurikäävän leviämistä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Itse olen tätä kesäraivausta riittaillut ja siihen liitettyjä riskejä. Ilmeisesti kuten edellä pitkänlinjan raivaajat toteavat, riskejä on ylikorostettu osin. Ilmeisesti puhtaita havupuuraivauksia tulisi välttää, mutta lehtipuuvoittoisissa riskit pienet ja niitähän raivaukset rehevillä mailla ovat. Männyn taimikoihin en kesällä koske, etenkin jos alueella tyvitervasta, todennäköisesti tuoreet kaatopinnat lisäävät sen leviämistä.

    Raivaukset  ovat menneinä vuosina tehneet yhtiöt ja mhy:t läpivuoden ja taitaa sama olla nykyisinkin. Eihän lumessa rämpiminen kenellekään herkkua ole ja jos parhaat kelit sahat seisoo, niin hoitorästejä kyllä varmasti tulee lisää. Takavuosina hakkasivat energiapuuksi nuorenmetsän kunnostuksena aika paksuja havupuita kesällä ilman kantokäsittelyä. Näissä kohteissa saattaa yllätys muhia, kun jatkossa puuta hakkaavat on veikkaukseni.

    Apli

    Kun puhutaan että tutkijat sitä ja tutkijat tätä, todellisuus on silloin hyvin kaukana valitettavasti, esim VTT on organisaationa sellainen että suurelta osin sen tutkimuksilla voisi pyyhkiä serlalla ja me kaiken huipuksi verorahoilla rahoitetaan tämmöistä, luulisi rahoille olevan parempaakin käyttöä esim sorateiden kunnostaminen ja kunnon edes jonkinlainen ylläpitäminen..

    aegolius

    >Sen yli 40v mitä metsiä hoitanut niin yhtään lahon tai tautien lisäystä en ole saanut aikaan raivaamalla kaikkia puulajeja kaikkina aikoina

    Lämpimät onnittelut Aplille juurikäävättömistä metsistä! Monella muulla ei ole noin hyvä tilanne ja se pahenee koko ajan. Jos taas Aplillakin on jossain kuusentyvessä lahoa ollut, niin miten se on sinne päässyt?

    >Kun puhutaan että tutkijat sitä ja tutkijat tätä, todellisuus on silloin hyvin kaukana valitettavasti

    Koko 1980 -luku taidettiin tehdä kesähakkuita täyttä häkää ilman kantosuojausta. Ongelmaan herättiin vasta 1990-luvun vaihteessa ja syyhän on tietysti hölmöjen tutkijoiden eikä juurikäävän?

    >Varmaan se teillä voi olla noin. Täällä se ei ole. Teidän täytyy sitten siellä kantaa vetenne. Yleistää ei voi tässäkään tapauksessa.

    Itsekin jätit yleistämättä?

    On totta, että pääosa rehevien pohjien raivauksesta on lehtipuun poistoa. Siksi jo litran pikkupullosta taitaa riittää hyvän matkaa. Männyntaimikoiden harvennuksiin en kesällä menisi minäkään, kuten Metsäkupsakin tuossa yllä jo totesi.

    Jätkä

    Metsänmies ja Mopokuski. Esittäkää parempi menetelmä raivauksessa poistettujen havupuunkantojen käsittelylle. Oletan, että pystytte siihen.

    Jos kuvittelette, että kannot on parempi käsitellä erikseen, niin muistuttaisin, että kannon pitää olla tuore, eli katkaisusta ei saa olla kulunut kahta tuntia enempää.

    Kun sahassa on kahvalämmitys, löytyy sähköä pissapojan pumpun moottorin veivaamiseen.

    Jos torjuntaa ei tehdä raivauskantoihin, niin eipä sitä taida kannattaa tehdä myöskään tukkipuiden kantoihin, eli annetaan havumetsien tuhoutua!

     

    urbo urbo

    Nonäin ja maailma pelastuuu

    jees h-valta

    Täällä Satakunnassa ei päivälämpökään vielä paljon viiden asteen yläpuoleen mene joten ken haluaa raivata nyt saa yli klo:14.00 raivata aamuhämystä kun alkaa. Pitäisi riittää.

    Gla Gla

    Sääennuste näyttää kyllä ihan jotain muuta. Ja siinä lukemat on varjossa. Aurinkoisella paikalla tietysti vielä korkeammat.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 98)